Изпълнителна агенция медицински надзор ще предложи мерки, които да не

...
Изпълнителна агенция медицински надзор ще предложи мерки, които да не
Коментари Харесай

Подготвят мерки срещу прережданията в листата за трансплантация

Изпълнителна организация медицински контрол ще предложи ограничения, които да не разрешават промени в листата на чакащите за трансплантация.

Това стана ясно след диалог на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров с шефа на организацията Георги Христов във връзка откритото пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през април.

Кацаров настоява за незабавни ограничения, които да създадат в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, че подреждането на чакащите ще става единствено и само след оценка по справедливи, интернационално признати критерии.

Д-р Христов се е заел, че агенцията за медицински контрол ще обмисли въвеждането на процедури, които да подсигуряват, че не може да се вършат промени в обективната оценка и подредбата на листата.

Той е предложил на министъра да се създадат и промени в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани - такива са били препоръчани още предходната година, само че са били оставени без придвижване от предходното управление на Министерство на здравеопазването.

Министър Кацаров e определил период от 5 работни дни, в които " ИАМН да внесе в Министерство на здравеопазването предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат оповестени за публично разискване. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР