Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е отговорна за контрола дали в

...
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е отговорна за контрола дали в
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров: Спешната помощ не трябва да е отдушник за здравно неосигурени

Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ е виновна за контрола дали в лечебните заведения се прави триаж на входа на незабавните центрове. Това изясни в ефира на bTV Radio ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

„ В лечебните заведения няма триаж, тъй като по места не се ползва организацията, която е записана в медицинския стандарт, по този начин както би трябвало. Това би трябвало да се управлява от този, който би трябвало. В случая това е здравното министерство, посредством своята Агенция за медицински контрол. Те са оторизирани за следенето на стандартите, за съблюдаване на разпоредбите, при които са открити тези звена. Все отново, преди да ги откриеш, си заявил писмено, че имаш помещение за триаж. Разбира се, и кадровият проблем не може да бъде подминаван. Над 50 години са 60% от практикуващите медици в лечебните заведения и 88% от общопрактикуващите лекари “, добави доктор Маджаров.

Той разяснява и анонса на властта за промяна в бранша:

„ Спешната помощ е за незабавните пациенти и не би трябвало да е отдушник за неосигурени, пациенти, които на практика употребяват незабавната помощ като една аварийна врата, с цел да доближат до здравната система. На доста места се поддържат лечебни заведения, които единствено носят името болница. Те са изпразнени от наличие. Това рано или късно ще би трябвало да си го признаем. Трябва да съществуват лечебните заведения, които дават отговор на стандартите, на личния състав и на оборудване”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР