Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда (ГИТ) отбелязва на 3

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда (ГИТ) отбелязва на 3
Коментари Харесай

Главна инспекция по труда отбелязва 115 години от създаването си


Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " (ГИТ) отбелязва на 3 ноември 115 години от основаването си. Служителите в организацията празнуват на този ден своя професионален празник, съобщават от ГИТ.

През 1907 година на 3 ноември е подписан Указ за основаване на Инспекцията по труда от княз Фердинанд. 

Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ към този момент реализира цялостния надзор по спазването на трудовото законодателство във всичките му стопански действия. На нея е вменен профилираният надзор по спазването на Закона за здравословни и безвредни условия на труд, на законодателството, обвързвано с осъществяването на държавната работа, с трудовата подвижност и трудовата миграция, с насърчаването на заетостта, в това число и заетостта на хората с увреждания, както и по десетки други нормативни актове.

От началото на здравната рецесия, провокирана от COVID-19 инспекторите по труда останаха на първа линия, с цел да подсигуряват трудовите права на служащите и чиновниците. Работиха за повишение информираността на работодателите по какъв начин най-ефективно да пазят живота и здравето на своите служащи и чиновници, прецизират от ГИТ.

За първите девет месеца на тази година контролните органи на инспекцията са направили 32 233 инспекции в общо 27 360 предприятия с към 1 200 000 заети лица в тях. Установени са 144 815  нарушения, от които 73 682  са обвързваните със здравословните и безвредни условия на труд. Нарушенията по реализиране на трудовите правни отношения са 70 537, случаите на работа без трудов контракт са 2464. Установената сума на забавените трудови хонорари е 3 718 200 лв.. Благодарение на намесата на инспекторите по труда са изплатени 1 935 841 лв., допълват от организацията.

За да увеличи информираността на работодателите и работещите за правата и отговорностите им по отношение на трудовото законодателство ГИТ започва през 2022 година осведомителна акция „ Достоен труд – от теб зависи “ – активност по трансграничния план „ Сътрудничество за почтени условия на труд.

Проведена бе инспекционна акция за превенция на мускулно-скелетните смущения (МСС). Кампанията обхвана секторите „ Строителство “ и „ Производство на хранителни артикули “ и беше част от общоевропейската акция на Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC) „ Здравословните работни места – облекчете натоварването “.

По мотив интеграцията на украинските бежанци на пазара на труда в България Инспекцията по труда сътвори специфична графа, където може да бъде открита и създадената онлайн листовка с главните трудови права и методите, по които украинските жители могат да потърсят отбрана.

Главна ревизия по труда се включи и в общоевропейската акция „ Пътят към обективен превоз “.

Със серия обществени инициативи Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ) отбелязва 115-ата годишнина от основаването си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР