Изпълнителна агенция Автомобилна администрация“ е засякла редица случаи на злоупотреби

...
Изпълнителна агенция Автомобилна администрация“ е засякла редица случаи на злоупотреби
Коментари Харесай

ДАИ засече злоупотреби при издаване на еко-стикерите

Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ е засякла редица случаи на злоупотреби и операции по време на годишни механически прегледи, при които се издават еко-стикери. Еко-стикерите би трябвало да демонстрират равнището на нездравословните газове, изпускани от автомобила.

Към момента, не липсват операции от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове. При потвърдени случаи на неточно въведени данни ще се постановат освен санкции, само че и ще се  лишава разрешителното на пункта за период от две години, предизвести заместник-изпълнителният шеф на Държавна автомобилна администрация " Дамян Войновски пред БНР.

" Установяваме, че на някои от пунктовете вършат няколко по ред въвеждания на данни в системата. След като вкара в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът дава отговор на условията или не. Като видят, че не дава отговор на условията, пробват втори, трети, четвърти път, до момента в който „ налучкат “ данните. Ако успеем да потвърдим операция или смяна в резултатите от измерванията, има си глоба в Закона за придвижване по пътищата и започваме процедура по лишаване разрешителното на пункта ".

Над  267 000 регистрирани в България коли към този момент имат еко-стикер.

От ДАИ споделиха още, че от електронната система схващат, че има пунктове, в които не са правили измервания нито на спирачките на автомобила, нито на отработените газове. Към края на годината следва уредите за премерване да се свържат непосредствено към осведомителната система и тогава, споделя Войновски, няма да е допустимо да се правят операции с данните от измерванията при прегледа на автомобила ".

В края на месец юни Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) предложи екостикерите за колите да отпаднат.

Ще бъдат издадени 1,5 млн. броя стикери, всеки от тях, с единична цена 6,80 лева. Институцията, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров обаче разгласи, че в това решение съществува риск от неефективно разходване на обществен запас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР