Изпълнителениятдиректор на Топлофикация Сливен – инж.А.Ангелов“ - инж.Павлин Костов заяви,

...
Изпълнителениятдиректор на Топлофикация Сливен – инж.А.Ангелов“ - инж.Павлин Костов заяви,
Коментари Харесай

Инж.Павлин Костов, ТЕЦ Сливен: Чака ни много по – тежка криза, ако закрием половината българска енергетика

Изпълнителениятдиректор на Топлофикация Сливен – инж.А.Ангелов “ - инж.Павлин Костов съобщи, че рецесията в страната ще бъдемного по – тежка, в случай че се закрие половината българска енергетика.
Повод за неговото изявление езаложеното желание вПлана за възобновяване и възможното закриване на по – огромната част от въглищните централи.

" Не желая да допускам, че цялостен бранш може да се закрие от през днешния ден за на следващия ден без разискване, без проекти с какво и по какъв начин ще бъде сменен. При това толкоз значим за битието ни. Нашата професионална асоциация се обърна към президента на Република България господин Радев, тъй като не става дума за 1 централа, а за повече от половината бранш и по този начин се заплашва енергийната и национална сигурност ", разяснява инж. Костов.
Той разясни,че от производител и експортьор на електрическа енергия ще се превърнем във вносител.

" Означава също няколко милиарда 3-4 може би по-малко доход в стопанската система на страната ни. Огромен удар е от производители да се превърнем в консуматори. От друга страна безработните, които ще изкараме на борсата, ще са повече от 100000 българи. Даже не знам дали някой е правил тази сметка тъкмо какъв брой са хората, тъй като с централите си отиват десетки спомагателни компании- ремонтни, транспортни и други. На езика на Европейски Съюз постоянно, когато става дума за понижаване на въглеродните излъчвания се приказва за обективен и равномерен преход, който да докара до стабилно развиване. При нас и дума не може да става за преход, правдивост и развиване ",каза още шефът.

И още от изявлението синж.Павлин Костов...

Какво ще предприеме Топлофикация Сливен?

От една страна ние започнахме своята промяна. Първите газови когенерации към този момент са на площадката ни, само че ни следва монтаж, който ще отнеме към 2 години. Това е единствено първата стъпка и с сходни задължения за затваряне на централи сме обезпокоени по какъв начин ще продължим да осъществяваме програмата си за трансформиране. Надяваме се, че този диалог за бъдещето на българската енергетика ще се води на високо експертно равнище. Разчитаме, че 2 недомислени фрази, въпреки написани в толкоз сериозен документ като Плана за възобновяване и резистентност, няма да сложат края на националната ни енергетика. Особено в толкоз тежка рецесия като днешната, на която края не се вижда, да поемаме такива безапелационни задължения е еднакво на национално изменничество. Мога единствено да кажа, че няма да стоим безучастно и ще се борим с всички сили за правото на българските жители да употребяват сила, създадена в България, която носи може би най – високата добавена стойност на стопанската система ни.

Без да произвеждаме сила несъмнено ще почувстваме нарастване на всички потребителски артикули? Това ли имате поради като говорите за висока добавена стойност?

Точно по този начин – силата взе участие в себестойността на всеки създаден артикул. Ако нямаме този доход от бранша, от къде ще дойдат помощите и за бизнеса, и за семействата? С какво отопление ще сменяем топлофикационната услуга в Сливен? Как хората ще заплащат сметките си, когато излязат на свободния пазар? Много въпроси търсят отговор. Точно този диалог би трябвало да проведем преди толкоз пагубно решение за закриване на повече от половината българска енергетика. При това би трябвало да приказват специалистите, а политическите фигури да вникнат задълбочено в обстановката, с цел да преодолеем дружно тази обстановка. Чака ни рецесия доста по – тежка от тази сега, в случай че това се случи без обезпечена опция.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР