Изпълнихме това, което иска от нас Столичният общински съвет (СОС),

...
Изпълнихме това, което иска от нас Столичният общински съвет (СОС),
Коментари Харесай

Денков за Паметника на Съветската армия: Изпълнихме това, което иска от нас СОС

Изпълнихме това, което желае от нас Столичният общински съвет (СОС), сподели през днешния ден на конференция в Министерския съвет министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос за Паметника на Съветската войска в София.

в Княжеската градина в София се трансформира от парцел обществена държавна благосъстоятелност на парцел частна държавна благосъстоятелност.

" Вчера прехвърлихме собствеността към регионалния шеф, от там нататък регионалният шеф ще вземе решение, обсъждайки със Столичният общински съвет ", съобщи Денков.

На 9 март тази година Столичният общински съвет одобри отчет, с който разпореди на кмета на София Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира монумента " Паметник на Съветската войска " от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или върху различен подобаващ терен, отвън централната градска част на София.

Паметникът на Съветската войска в София е открит през 1954 година в Княжеската градина в централната част на София, напомня Българска телеграфна агенция. Изграден е за две години след решение на Министерския съвет от 4 октомври 1949 година Първата копка е направена през юли 1952 година Паметникът е основан от колектив с началник скулпторът Иван Фунев. В неговия строеж и оформяне са взели участие архитектите, скулптори и художници Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев други

През април 1993 година Столичният общински съвет приема решение за демонтирането на монумента, което не е изпълнено поради липса на социална поддръжка. Същата година скулпторът Любомир Далчев, създател на една от композициите в основата на паметника, изпраща писмо, в което написа, че " Паметникът на Съветската войска не би трябвало да се извисява в центъра на столицата, а би трябвало да бъде пренесен на непретенциозно място “.

През 2010 година е основан предприемчив комитет за демонтирането на Паметника на Съветската войска, който провежда няколко събития през идващите години. Така да вземем за пример в нощта на 17 против 18 юни 2011 година едната страна на паметника е оцветена с багра от незнайни лица. Скулптурните композиции са нарисувани по сходство на герои от американски комикси с надпис под тях " В крайник с времето ". Тогавашният общински консултант от " Алианс за София " Мартин Заимов желае създателят на преобразяването да бъде разгласен за " почетен жител на София ", само че му е отказано. Историята е показана в късометражния документален филм " В крайник с времето “ на режисьора Антон Парталев.

 

През годините паметникът е бил неведнъж оцветяван. На 23 февруари 2023 година плочата на монумента, на която написа " На Съветската войска освободителка от признателния български народ “, бе разрушена.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР