Изпълнението на схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци

...
Изпълнението на схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци
Коментари Харесай

Учениците ще получават мляко, плодове и зеленчуци в училище благодарение на програма на ЕС

Изпълнението на схемата на Европейски Съюз за предложение на плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения се възобновява с началото на образователната година в участващите страни от Европейски Съюз.

Тя има за цел да предизвиква развиването на здравословни хранителни привички у децата и включва както предлагането на плодове, зеленчуци и млечни артикули, по този начин и специфични просветителни стратегии, посредством които учениците научават смисъла на положителното хранене и по какъв начин се създават храните.

С увеличение на броя на участващите учебни заведения самодейността във връзка със здравословното хранене доближи до над 30 милиона деца в целия Европеиски съюз през образователната 2017 — 2018 година.

Фил Хоган, европеиски комисар по въпросите на земеделието и развиването на селските раиони, съобщи: Важно е да се знае по какъв начин се създават храните и какъв брой труд е нужен, до момента в който стигнат до трапезата ни. Благодарение на схемите на Европейски Съюз за учебните заведения децата освен научават разнообразни неща за селското стопанство и производството на храните, само че и употребяват качествени артикули, което е в полза на здравето им. Никога не е прекомерно рано, с цел да се наслаждения човек на хубавата храна!

В рамките на схемата всяка образователна година се отделят 150 млн. евро за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко и други млечни артикули. Въпреки че присъединяване е непринудено, всички страни — членки на Европейски Съюз, избраха да вземат участие отчасти или изцяло в схемата. Разпределението на средствата за всяка от 28-те страни членки, участващи в схемата за образователната 2018 — 2019 година, беше утвърдено и признато от Европеиската комисия през март 2018 година Държавите членки също по този начин имат опция да добавят помощта от Европейски Съюз с национално финансиране на схемата.

Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, от тяхната сезонност, многообразие и съществуване. Държавите членки могат да предизвикват закупуването на локални или районни артикули, биологичните артикули, късите вериги на доставка, изгодите за околната среда и схемите за качество на селскостопанските артикули.

Съществуващата скица за предложение на плодове, зеленчуци и мляко е съчетана с разнообразни просветителни деиности за учениците. Почти всички страни сътвориха комитети с присъединяване на органи и заинтригувани страни от сферите на селското стопанство, опазването на здравето и образованието, като някои от комитетите организираха срещи в хода на образователната година, с цел да наблюдават осъществяването на деиностите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР