Изпълнението на проектите ще спестява не по-малко от 30% от

...
Изпълнението на проектите ще спестява не по-малко от 30% от
Коментари Харесай

Общините у нас ще разполагат с близо 125 милиона лева за енергийно ефективно улично осветление

Изпълнението на плановете ще икономисва не по-малко от 30% от изразходваната за задачата електрическа енергия

Министерството на енергетиката отвори за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 „ Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване “ по Националния проект за възобновяване и резистентност. Тя има за цел да увеличи енергийната успеваемост посредством софтуерно обновяване и модернизиране на системите за външно изкуствено осветяване, благосъстоятелност на българските общини и да усъвършенства изискванията на живот на популацията. 

Допустими претенденти са всички общини в Република България.

Уличното осветяване е един от огромните потребители на сила в общините, което оказва съществено въздействие на общото енергийното ползване. Предложенията за осъществяване на инвестицията по актуалната процедура следва наложително да реализират не по-малко от 30% икономисване на сила вследствие на осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост.

Стойността на плановите оферти не може да бъде по-малка от 100 000 лв. и не може да надвишава 2 000 000 лв.. Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е близо 125 милиона лв., от които 20,8 милиона лв. национално финансиране за невъзстановим Данък добавена стойност. Срокът за подаване на оферти е 3 месеца от датата на издание на поканата в ИСУН 2020 (02.01.24). Срокът за осъществяване на плановете е до 15 месеца от подписването на контракт. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12.03.24 в ИСУН 2020, а в последната седмица на февруари Министерството на енергетиката планува да организира осведомително онлайн събитие за представителите на общините.  

Изграждането на енергийно ефикасни системи за улично осветяване има пряк резултат във връзка с подобряването на енергийната успеваемост. Това е водещ приоритет в енергийната политика на Европейски Съюз и България. Припомняме, че насърчаването на енергийната успеваемост е и една от шестте стратегически цели в плана за Енергийна тактика на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година
Поставянето на енергийната успеваемост преди всичко е основна цел в Европейската зелена договорка и води до редица изгоди – понижаване на разноските за сила, повишение на енергийната сигурност, понижаване на излъчванията на парниковите газове и възстановяване качеството на въздуха.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР