Изпълнението на проекти у нас, финансирани с пари от Европейския

...
Изпълнението на проекти у нас, финансирани с пари от Европейския
Коментари Харесай

Губим пари от ЕС заради поскъпването на строителните материали

Изпълнението на планове у нас, финансирани с пари от Европейския съюз, чиито контракти към този момент са подписани, е сложено под въпрос поради повишаването на строителните материали. За да бъдат изпълнени плановете ще бъде нужна индексация на цените в подписаните контракти, за което ще са нужни 600 млн. лв. от бюджета. Това уточни ръководителят на Контролния съвет на Камарата на строителите инж. Благой Козарев, предава БНР.

„ Ако сега се извършват планове за 3 милиарда лв. и междинната тежест на строителните материали в тях е 50%, а повишаването на материалите е сред 38 и 40%, общото индексиране би трябвало да е към 600 млн. лева “, споделя Козарев.

По думите му, съществува заплаха да не бъдат приключени редица български и европейски инфраструктурни планове, като към този момент е била провеждана среща по тематиката с министъра на районното развиване Гроздан Караджов.
Инфлацията продължава: Производствените цени скочиха с 24%
Високата инфлацията може да не си отиде скоро, защото цените на промишлените артикули у нас на стопират да порастват с все по-бързи темпов...
Прочети повече
„ Проектите са от целия размер на обществените възлагания, както общински планове, по този начин и всички планове по оперативните стратегии, тъй като повишаването на материалите се отразява и на по-малките, и на огромните планове ”, споделя Козарев.

Според него, има заплаха страната ни да загуби европейски средства, както и да не успее да приключи планове, финансирани от държавния бюджет, като тези за водните цикли в провинцията.

Строителните материали регистрират съществено повишаване от над 30% още през предходната година, като това визира стоманата, дървения материал, пластмасата и други. С повишаването на енергоносителите обстановката става още по-неприятна.

Караджов се надява държавното управление да приложи методика, посредством която да индексира заплащанията по договорите за строителни планове. По думите му, България е единствената страна в Европа, която не е взела ограничения за индексиране на цени по към този момент подписани контракти поради внезапното повишаване на строителните материали. Методиката е показана пред Министерството на районното развиване и благоустройството, като следва да бъде показана и пред Министерство на финансите.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР