Изпадналата в криза турска лира бележи исторически антирекорди. Лошо стечение

...
Изпадналата в криза турска лира бележи исторически антирекорди. Лошо стечение
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: С обезценяването на лирата Ердоган ще изстиска максимума от евтиния експортен потенциал

Изпадналата в рецесия турска лира бележи исторически антирекорди. Лошо стичане или планувани дейности са турското държавно управление обезценяват валутата? И по какъв начин ставащото в южната ни съседка се отразява на българската стопанска система? Питаме икономиста Румен Гълъбинов.

Какво се случва с лирата и по какъв начин стартира всичко?

- Падането на турската лира не е неотдавна. Обезценяването на лирата е от 2-3 години. Това като развой стартира преди появяването на коронавирус. То стартира от 2019 година Само че тогава имаше разнообразни пояснения. Някои бяха, че след края на огромните инфраструктурни планове в Турция, които подсигуряваха огромна претовареност и висока добавена стойност в цялата стопанска система на страната, е налице отлив на вложения. Друго пояснение е, че поради коронавирус се прекъснаха връзките в стопанската система и като отрицателни последствия се отбелязва намаляването на растежа на стопанската система, закъснение на икономическият напредък и оттова следват и неблагополучията за самата национална валута.

Има и трето пояснение, чисто техническо, за метода, по който финансите на страната се ръководят от Турската национална банка. Има специалисти, които споделят, че ръководството не е положително и има политическо вмешателство, че Министерството на финансите и управлението на Турската централна банка търпят политическо вмешателство. Сигналите, обаче, които излъчва ФЕД и които ще би трябвало да вземе и ЕЦБ са в противоположната посока - вероятно със стягане на кранчето за изкупуване на държавните задължения и последователно да се насърчат лихвите да се подвигат, и краткосрочните, и дълготрайните лихви. На фона на това да се прави противоположното, надали може да се чака добър резултат!

Казват, че експортно насочени компании, близки до властта, били доста печеливши в Турция?

Това е кратковременен небосвод, да не кажа рисково кратковременен, т.е. някой прави пари за 3-6 месеца, а след това години наред това се отразява на заетите. Да, турската стопанска система става експортно по-конкурентна, само че за сметка на обедняването на популацията. Все отново задачата е стопанската система да е конкурентна, само че и да се замогва популацията.

Защо турският президент споделя, че няма да покачва лихвите при 20-30% инфлация?

С кратковременен небосвод, той надали е уверен, че не би трябвало въобще да ги усилва. Но просто желае да устиска още известно време и да изстиска максимума от този на ниска цена експортен капацитет, евентуално, в случай че тук визираме огромни бизнес ползи в Турция, които са свързани с експортната промишленост.

Как нас ни касае това, с изключение на евтиния пазар в Одрин – в кръга на шегата?

Пазарът в Одрин е вътрешен пазар, той не е експортен. При експортната промишленост приказваме за напълно други неща, имащи отношение към външно-търговското салдо на Турция.

Ние също имаме лека промишленост, изнасяме?

По отношение на нещата, за които се конкурираме с Турция, а това са по-евтини артикули, които нямат огромна добавена стойност, ние ставаме още по-зле, тъй като ставаме още по-неконкурентни. Има, обаче, турски компании, които са изнесли у нас производството си на авточасти, само че те, надали, ще си изтеглят вложенията от България, с цел да се върнат назад в Турция. Те са се открили тук, изнасят за трети страни. По-скоро за откриването на нов цех тук биха се въздържали.

Докато спре свободното рухване на турската лира?

Според мен те ще стартират да подвигат лихвите, като видят какво ще направи ФЕД, тъй като турската лира е по-зависима от $, в сравнение с от еврото, към момента. Въпреки че Турция е огромен сътрудник на Европейски Съюз и има огромен експорт за европейските страни, само че в платежният им баланс доминират доларовите позиции – за енергоносители и други Турция още е чист вносител на сила и енергоносители. Може би ще станат експортьор един ден, като си създадат атомните централи, а ние назад – от експортьор ще станем вносител. ФЕД е дал някакви сигнали, след шест месеца, може би юни, ще се разбере в Съединени американски щати накъде вървят лихвите и Ердоган, и Турската централна банка ще си дадат сметка, че не могат да се опъват и ще би трябвало да следват световните трендове.

Интересно е за идващите шест месеца къде ще отиде лирата?

Излизат вложители, продават бизнес. Другото, което ни касае, е, че ние, въпреки и дребна стопанска система, можем да разчитаме на еврофондовете, до момента в който при Турция не е по този начин. Тя може да разчита на МВФ, Световната банка и някаква помощ от Европейски Съюз за мигрантите. Друга опция е Китай.

Ако излизат някои компании от пазара, могат да бъдат заменени от китайски?

Може, да. Китай, апропо, доста търгуват с Турция. За Азия се изнасят турските облицовъчни камъни, турският мрамор от кариерите в Малоазиатската част. Другият вид за Китай е да купува тези строителни материали от Италия, само че там цената ще е друга. Освен това, една огромна част от автомобилното произвеждане в Турция също се изнася за Китай, за азиатския пазар след това. Логистиката е по-лесна по-нататък, това се регистрира и от Фолксваген, когато избираше площадка в района за новия си цех.

Турция ще затвърди позициите си на врата към Азия?

Тя от дълго време е. Неслучайно доста нарастнаха и парцелите там. Налице е огромно азиатско търсене в Истанбул, да вземем за пример. Арабите обичайно си купуваха парцели, само че към този момент и от други азиатски вложители се купуват парцели, тъй като те го виждат като своя дълготрайна вероятност за връзка към Европа.

Интересна е играта на Ердоган?!

Той е като птицата Феникс. Те му приписват хиляди грехове, само че той оцелява.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР