Изострящата се липса на кадри в България може да доведе

...
Изострящата се липса на кадри в България може да доведе
Коментари Харесай

Недостигът на кадри може да забави икономиката

Изострящата се липса на фрагменти в България може да докара до закъснение на стопанската система. Това предвижда Надя Василева, ръководител на Българската конфедерация по заетостта, пред " Блумбърг тв България ". Икономическата и политическата неустановеност в страната води до това, че огромна част от работодателите са много несигурни в това дали ще наемат или редуцират хора. Недостигът на фрагменти в България към този момент е продължителен проблем - тази година 71% от работодателите оповестяват, че изпитват компликации да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок %.

Според Василева неналичието на фрагменти несъмнено може да докара до закъснение на стопанската система. " За да се предотврати това, два от вероятните разновидности са целеустремен " импорт " на фрагменти или ориентиране към по-възрастни претенденти или хора с увреждания ", уточни гостът. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на фрагменти в най-търсените промишлености. Това може да се поправи или като се внесат хора извън, или фирмите да прибегнат до цифровизация, с цел да имат баланс сред наличните малко хора и растежа на някои промишлености, счита Василева.

Според данни на конфедерацията бизнесът най-много търси служащи в производството, търговията, логистиката, експерти, които обслужват задгранични клиенти, експерти в човешките запаси. Меките умения са тези, които липсват на множеството претенденти - отговорност и дисциплинираност, колективизъм, приемливост, отдалечеността на работата внася проблеми при ръководството на човешките запаси, сподели Василева. " Работодателите стават все по-изобретателни. Вече видяхме, че се предлага какво ли не на претендентите, с цел да бъдат привлечени ", добави Василева.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР