Изострянето на отношенията между Армения и Азербайджан нараства. Двете страни

...
Изострянето на отношенията между Армения и Азербайджан нараства. Двете страни
Коментари Харесай

Новата война в Закавказието е обявена. Сметката идва до дни

Изострянето на връзките сред Армения и Азербайджан нараства. Двете страни още веднъж са на ръба на война, която заплашва да се популяризира надалеч оттатък Закавказието.

Без договаряния!

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отхвърли да взе участие в петстранните договаряния, които трябваше да се проведат на 5 октомври в Гранада, Испания, с присъединяване на Армения, Франция, Германия и ръководителя на Европейския съвет.

Беше планувано да се разиска обстановката в Нагорни Карабах след светкавичната азербайджанска военна интервенция „ за определяне на парламентарен ред там “. Фактическият неуспех на разговора в Гранада е знак, че Армения и Азербайджан се доближават към нова война.

Формалната причина за отхвърли на Баку от разговор е несъгласието му с обстоятелството, че Франция, която намерено застава на страната на Армения, би трябвало да стане участник в разговора. Азербайджанската организация APA изясни аргументите за отхвърли на Алиев да взе участие в срещата:

" Баку не вижда нужда да разисква проблемите на района със страни, надалеч от района. Баку счита, че тези въпроси могат да бъдат разисквани и решени в границите на района.

Но в случай че някогашният тристранен формат ЕС-Азербайджан-Армения бъде възобновен, тогава Азербайджан може да вземе присъединяване в срещата. Всеки формат, в който взе участие Франция, е недопустим за Азербайджан, Баку няма да взе участие в такава платформа. "

АПА акцентира, че Баку счита, че атмосферата в този състав е „ антиазербайджанска “ и предлага Турция също да бъде поканена в Гранада. Но Франция и Германия бяха срещу.

Армения обаче, заела позицията на жертва в този спор, не крие обстоятелството, че е потърсила помощ на първо място от Франция, която обичайно и исторически има спорове по редица други въпроси с Турция, най-важният външен съдружник на Азербайджан. Така се оказа, че включването в разговора на други външни сили, които официално не вземат участие в спора, единствено утежни обстановката.

Симптоми на война

Отказът на Азербайджан да стартира разговор е явен знак, че спорът сред Баку и Ереван е надалеч от разрешаване и не се вижда излаз от спора. Освен това в близко бъдеще може да избухне нова фаза.

Баку не има намерение да се спре на действителното анексиране на Карабах и, наподобява, възнамерява силово да реши различен значим за него въпрос - Зангезурския кулоар (известен още като кулоар Сюник), с цел да свърже Баку с анклава Нахичеван и Турция.

Сега същността на спора сред Азербайджан и Армения няма да е в Нагорни Карабах, този въпрос, по предложение на самия Пашинян, към този момент е де факто завършен.

Сега всичко ще се концентрира съответно върху въпроса за Зангезурския транспортен кулоар. Именно тази тясна линия земя ще се трансформира в идната „ ябълка на раздора “ сред Баку и Ереван.

Областта Сюник е законна част от територията на Армения в южната част на републиката. Тя разделя главната част на Азербайджан от неговия район Нахичеван, който е азербайджански анклав, притиснат сред Армения, Иран и Турция.

Вероятното завладяване на коридора Зангезур (Сюник) ще разреши на Азербайджан да откри директна сухопътна връзка с Турция. Илхам Алиев неведнъж е заявявал, че е подготвен да употребява мощ за това:

" При всички случаи ще пробием този кулоар. "

Баку работи с правото на мощния и като победител във всички последните въоръжени спорове с Армения. И по тази причина никой не се съмнява в сериозността на желанията на Азербайджан, изключително на арменците.

Армения се готви да води война

Ако проектите на Баку се осъществят, Армения на юг ще бъде изцяло притисната от Азербайджан и Турция. Арменците се опасяват от това и не считат да го позволен.

Според азербайджанската страна Армения събира военна техника и оръжие на общата граница, макар че Ереван назова тази информация „ погрешна “.

През последните дни се следи концентриране на огромни количества въоръжение, военна техника и персонален състав от арменските въоръжени сили за осъществяване на следващата военна случка по държавната граница.

Особено безпокойствие е потреблението от арменската страна на съоръжение за електронна война, ситуирано нелегално на суверенните територии на Азербайджан.

През последните седмици, наред с гражданските самолети на Азербайджанските авиолинии, самолети от непознати страни също са били подложени на електронни разстройства, което съставлява сериозна опасност за тяхната сигурност.

Това оповестиха от пресслужбата на външното министерство на Азербайджан.

На фона на ескалация на спора френският външен министър Катрин Колона дойде в Ереван. Тя разгласи проектите на Париж да открие френско консулство - и то не къде да е, а в региона Сюник в Армения, граничеща с Азербайджан.

Естествено, това не е просто сигнал, а директно предизвикателство към Азербайджан и Турция. Освен това Катрин Колона съобщи, че Париж също има намерение да ускори съдействието с Ереван в бранша на защитата.

Макрон не се „ макронизира “

Визитата на френския външен министър в Ереван се организира на фона на изказването на Еманюел Макрон, че Азербайджан „ заплашва териториалната целокупност на Армения “. Макрон имаше поради, естествено, казуса с стремежи от Азербайджан транспортен кулоар в региона на Сюник в Армения “.

" Сега Франция е доста бдителна във връзка с териториалната целокупност на Армения, тъй като това е заложено на карта ", цитира организация Франс Прес думите на френския президент.

Макрон означи, че Азербайджан в този момент „ не се въздържа от нищо “ и „ заплашва границите на Армения “. В същото време той не пропусна да упрекна Русия за сегашната обстановка, очевидно подигравайки се със съответната русофобска изразителност на сегашните арменски управляващи. Френският президент сподели, че Москва е станала „ съизвършител “ в дейностите на Баку, а Анкара „ постоянно е подкрепяла “ Азербайджан като съдружник.

Какво чака Закавказието?

Виждаме, че нов спор сред Азербайджан и Армения зрее като плод и заплашва да избухне във война. Единственият логически излаз от обстановката може да бъде единствено въоръжен конфликт, който да бъде спрян от двете враждуващи страни при липса на външно провокативно влияние. Но това въздействие не изчезва на никое място.

На първо място, явно е, че Турция стои зад самоуверената и напориста позиция на Азербайджан, който даже не показва предпочитание за водене на какъвто и да било разговор със слабата Армения.

Масло в огъня налива и Франция, чието присъединяване в разговора също наподобява провокативно, поради дългогодишната неприязън сред Анкара и Париж. И считам, че даже формалното разграничаване на Франция от това произвеждане би помогнало за понижаване на степента на напрежение.

Основният подстрекател на спора и възможната война обаче са Съединени американски щати, които стоят в сянка и главната им разрушителна роля не е явна за всички.

Именно Вашингтон предизвика идването на власт в Ереван на своята марионетка Никол Пашинян, чиито стъпки в връзките с Азербайджан дадоха единствено козове на противоположната страна да реши въпроса в своя изгода, без да се преценява с ползите на Ереван.

В последна сметка Съединени американски щати са тези, които насъскват Армения и Азербайджан един против различен с вярата да стартират война в Закавказието, което дружно с украинския спор може, съгласно Вашингтон, да се трансформира в още един дестабилизиращ фактор за Русия.

Именно Съединени американски щати посредством Турция вдъхват убеденост в качествата на Баку и го отклоняват от всевъзможен разговор с Ереван. От друга страна Вашингтон твърди Ереван, че няма да го остави без неговата поддръжка. Именно с тази цел неотдавна ръководителят на Американската организация за интернационално развиване (USAID) Саманта Пауър посети Армения.

Какъв е резултатът?

Конфликтът сред към този момент узрелите за война Азербайджан и Армения може да включва Турция, която е на страната на Баку, и Франция, която е на страната на Ереван, както и други страни от Европейски Съюз.

Като цяло напрежението в Закавказието може да докара до огромна районна война, от която Русия няма да може да остане настрани. На това разчитат Съединени американски щати, които в началото предизвикаха спор сред Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах в опит да подпалят южната част на Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР