Изоставаме с десетилетия по отношение на психичното здраве спрямо европейските

...
Изоставаме с десетилетия по отношение на психичното здраве спрямо европейските
Коментари Харесай

Българите изоставаме с десетилетия по отношение на психичното здраве

Изоставаме с десетилетия във връзка с психологичното здраве по отношение на европейските страни. Необходимо е да взимаме образец от Запада, в който психолози и психотерапевти са лицензирани и контролирани и никой не може да ги имитира, а здравните каси обезпечават най-малко 7 или 8 съвещания с психотерапевт на нуждаещите се.

Това установяват от Дружеството на психолозите у нас точно на професионалния си празник. Оттам считат, че проблем се явява както методът, по който се дават медицинските грижи, по този начин и неналичието на психическа просвета в голяма част от лекарите.

Тревожността е главният психически проблем, с който българинът се сблъсква, осведомят от сдружението, с ангажимента, че за нея не са отговорни единствено страдащите, само че и системата.

" Изоставаме с десетилетия от европейските страни, където тези проблеми са решавани доста години преди ние дори да стартираме да приказваме за това. Понякога се усещам необичайно, когато попитаме нашите сътрудници за помощ и инструкции и те ни отговорят, че би трябвало да ни дадат текстове от началото на 20 век ", разяснява доктор Пламен Димитров, ръководител на организацията.

Оказва се, че са налице голям брой отрицателни промени и у подрастващите след появяването на смарт телефоните като съществена част от всекидневието им, добави Панайот Рандев, началник на секцията „ логика на психиката в образованието " в сдружението.

" Казано по-житейски, децата започнаха да изпростяват от позиция на структурата на своята персона, страсти, държание ", уточни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР