Изопачаването на думите на посланика на Република Турция в Република

...
Изопачаването на думите на посланика на Република Турция в Република
Коментари Харесай

Турското посолство разочаровано от изопачаването на речта на посланика

Изопачаването на думите на посланика на Република Турция в Република България Хасан Улусой и последвалия отзив са причина за отчаяние. Това се споделя в формалната позиция на турското посолство у нас, откакто през вчерашния ден породи политическо напрежение поради думи на дипломата по време на събитие с премиера Бойко Борисов.

Припомняме, през вчерашния ден се появи информация, че посланикът на Турция у нас е призовал българската страна да насърчи проучването на турски като непознат език. По тази причина министър председателят съобщи, че ще изиска дипломатът да обясни думите си , с цел да не стават спекулации. Малко по-късно стана ясно, че в понеделник Улусой ще бъде извикан в Министерството на външните работи , с цел да даде пояснение за изявлението си.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова реагира остро на думите на турския дипломат, които дефинира като " следващ опит за непозната интервенция във вътрешните работи на България ".

Днес президентът Румен Радев също изрази мнение по тематиката. Той бе безапелационен, че всеки опит за интервенция в българската просветителна система би трябвало да бъде пресичан " уверено и безкомпромисно ".
 Външно привиква посланика на Турция да изяснява смущаващите си думи
Външно привиква посланика на Турция да изяснява смущаващите си думи

Изказването му за турския език не подхожда на упованията на България

В своята позиция от посолството на Турция изясняват, че в изявлението си Улусой е имал поради, че положителното притежаване на турски език от страна на българските жители е мотив за желание при наемането им в турски компании , като това се отнасяло за всяка непозната инвестиция. В поддръжка на това мнение те ползват и цялостния текст на речта на посланика при откриването на новите вложения на Теклас България, която публикуваме по-долу без редакция:

" За мен е огромно наслаждение да бъда измежду вас на откриването на новите вложения на сдружение Теклас България в Кърджали.

През 2006 година Теклас, която е водеща компания в своя бранш в Турция, осъществя в България първата си инвестиция в чужбина. Отчитаме със удовлетворение, че през миналите 13 години компанията направи доста значими вложения в България. Днес, към тях се прибавя още една, за което ги поздравяваме и адмирираме.

Като дипломат на Република Турция, увеличението на турските вложения в прилежаща, другарска и съюзническа България, за нас е извънредно радващо.
 Борисов внимава с тона към посланика на Турция за наложително проучване на турски
Борисов внимава с тона към посланика на Турция за наложително проучване на турски

" Който желае, може да учи турски по всевъзможен метод "

Благодарим на министър-председателя господин Бойко Борисов и неговото държавно управление за оказаната поддръжка за развиването на икономическите връзки, които са от обща изгода за двете страни. В България развиват активност над 3 хиляди български компании с турски капитал. Днес, Турция е 3-тият по величина търговски сътрудник на България с годишен търговски стокообмен сред двете страни, възлизащ на близо 5 милиарда $. Една от най-големите задгранични вложения в страната също е турска. Вярвам, че тези числа могат да се усилят доста повече.

Икономическите ни връзки са заварката на нашето другарство и на културата на общуване сред страните и народите ни.

Със своята икономическа активност Теклас също способства за това. Радвам се да видя, че компанията освен развива икономическа активност, а и поддържа планове за обществена отговорност в сферите на вложенията. Днес също тук се основава претовареност за хиляди български жители. Всичко това оказва поддръжка на икономическите ни връзки със прилежаща България. Специално бих желал да благодаря на министър-председателя за поддръжката за все по-големия прогрес на икономическите ни връзки и другарство.

Накрая, бих желал да изкажа и едно общо предпочитание на турските компании, които влагат в България. Както ви е известно, когато турските компании влагат тук, те желаят да наемат български жители, които с изключение на български владеят и турски език. В тази връзка, считам, че колкото е по-голям броят на българските жители, които паралелно с български, владеят и верен вербален и писмен турски език, толкоз повече това ще насърчи турските вложения в страната. Пожелавам напъните на българските управляващи за надлежното проучване на турски език от страна на българските жители и най-много на сънародниците ни, да продължат, и бих желал да подчертая, че сме подготвени на съдействие в тази тенденция.

С тези мисли, още един път приветствам Теклас България за значимата им активност и употребявам случая да благопожелавам свещения месец Рамазан на нашите сънародници, които са примерни български жители ".
 Нинова скастри посланика на Турция за наложителното проучване на турски език у нас
Нинова скастри посланика на Турция за наложителното проучване на турски език у нас

Зове българите да пазим езика, културата и българщината
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР