Изолацията на милиони европейци е безпрецедентно предизвикателство, но възстановяването на

...
Изолацията на милиони европейци е безпрецедентно предизвикателство, но възстановяването на
Коментари Харесай

Европа се готви да изллезе от изолация, но това може да е много опасно

Изолацията на милиони европейци е невиждано предизвикателство, само че възобновяване на икономическия и публичния живот също се обрисува като комплицирано начинание, соъобщава bg-voice.com.

„ Международен опит в тази сфера липсва “, означи австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна първа измежду членките на Европейски Съюз създаде график за последователно намаляване на рестриктивните мерки.

Дания и Норвегия, въвели режим на „ полуизолация “, също показаха дати за рестартиране. В Португалия и Гърция се приказва към този момент за периоди.

Връщането към естествен живот на всички места ще бъде поетапно, ще се запазят някои защитни ограничения.

Допълнителни неясноти основава разпространяването на вируса по света, което може да наложи координиране на тактиките.

Австрия, Норвегия и Дания считат, че напъните им са довели до дълготраен резултат – „ плато “ в кривата на заразяване.

Правителството на Австрия, където са регистрирани над 12 500 случая на Ковид-19, оповести проект за излизане от изолираност и установи внезапен спад в броя на новозаразените. Дни наред се отбелязва растеж от близо 2 на 100 за денонощие, до момента в който в средата на март бе стигнал 40 %.

Норвегия – с общо 5863 случая, реши, че епидемията на нейна територия е „ под надзор “. По последни данни един болен в Норвегия към този момент заразява приблизително единствено 0,7 здрави хора против 2,5, преди да бъдат взети ограничения против болестта.

Тези страни съумяха да лимитират броя на жертвите и болничните структури не бяха претрупани. До сряда смъртните случаи в Австрия бяха 243, в Дания – 218, а в Норвегия – 80.

Никоя от тези страни не се кани да анулира из веднъж рестриктивните мерки, наложени в средата на март.

В Австрия, където останаха да работят единствено супермаркетите и аптеките, държавното управление счита на 14 април да отвори и дребните магазини. В средата на май се чака да последват хотелите и заведенията за хранене.

Австрийците ще би трябвало да продължат да излизат на открито единствено при последна потребност и ще работят отдалечено най-малко до края на април.

Началните и междинните учебни заведения в Австрия вероятно ще проработят чак след 15 май. В Дания занятията ще бъдат възобновени последователно от 15 април нататък. Част от гимназиите, колежите и университетите в Норвегия отново ще отворят порти на 27 април.

Дания не е оповестила по кое време ще възобновят работа нейните питейни заведения, заведения за хранене, фризьорски и масажни салони, комерсиалните центрове и нощните заведения.

Всички тези страни не възнамеряват към този момент да разрешат всеобщите събирания, спортните и културните прояви – това ще стане най-рано през юли или август.

Гърция заяви, че се надява на „ връщане към естественото “ през май, както и Португалия, при изискване че изолацията бъде прецизно спазвана до тогава. Швейцария съобщи в сряда, че „ първите стъпки към разхлабване “ ще станат факт до края на април.

Никоя от тези страни не прояви триумфализъм – те нееднократно предизвестиха, че епидемията може да се върне.

„ Още доста месеци ще живеем с голям брой ограничавания “, посочи датският министър председател Мете Фредериксен и насочи зов за гражданска отговорност. Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг посочи: смекчаването на рестриктивните мерки „ не значи да станем по-неблагоразумни “.

И в двете страни, а и в Австрия, се акцентира, че при връщане на епидемията рестриктивните мерки ще бъдат наложени отново. При потребност държавното управление може още веднъж „ да натисне спирачките “, съобщи австриецът Курц.

Редовното миене на ръцете, спазването на най-малко еднометрова отдалеченост в магазините, рестриктивните мерки за броя на клиентите – тези защитни загради остават настоящи повече отвсякога.

След полемиките за изгодата от защитни маски Австрия задължава да се употребяват такива в супермаркетите и публичния превоз, до момента в който управляващите в Норвегия и Дания, където маски съвсем не се употребяват, не дават сходни рекомендации.

При състояние че европейските страни са в разнообразни етапи от пандемията, националните тактики за излизане от изолираност може трайно да лимитират интернационалните пътувания.

Границите на Дания остават затворени.

„ Докато няма ефикасна ваксина или лекарство, тази болест ще остане с нас и няма да има независимост на пътуванията – такава, каквато я познаваме “, предизвести в Австрия Себастиан Курц.

Европейската комисия не би желала анулацията на ограниченията да се прави „ в разпилян строй “, само че отсрочи въвеждането на пътна карта за в съгласие излизане от режима, с цел да не заглуши посланията на страните, призоваващи рестриктивните мерки да не се разхлабват.

За разлика от Виена и Копенхаген локалните управляващи във Франция стегнаха рестриктивните мерки.

„ Ще е рисково да се мисли, че наближаваме края “, съобщи в сряда европейският клон на СЗО, съгласно който „ не е пристигнал моментът за намаляване на ограниченията “.

Страните, решили да възобновят спрените действия, ще вървят по тънка линия, обръщат внимание учените – тъй като „ груповият имунитет “, който би защитил в задоволителна степен цялото население, там към момента е слаб.

„ Веднага щом разхлабят рестриктивните мерки, броят на инфектираните още веднъж малко ще се повиши “, отбелязва вирусологът Елизабет Пуххамер-Щьокл от медицинския университет във Виена. По думите й „ стремежът е процесът да протича под надзор “, болничната система да може да поема тежките случаи и да има задоволително проби с оглед развиване на обстановката.

Италия, която е измежду най-засегнатите от ковид страни в света, също може да стартира от края на април да отстранява последователно някои от рестриктивните мерки, въведени за прекъсване на болестта с Ковид-19, в случай че разпространяването на заболяването продължи да се забавя. Това сподели в четвъртък министър председателят Джузепе Конте в изявление за Военновъздушни сили.

„ Трябва да изберем браншове, които да възобновят активността си. Ако учените дадат утвърждение, можем да стартираме да отхлабваме някои ограничения още в края на този месец “, сподели Конте в ефира на английската телевизия.

Пет следващи дни понижава броят на пациентите в интензивни отделения, а броят на умрелите в сряда бе по-малък от този във вторник, означи Ройтерс. Това породи очаквания, че обстановката се успокоява, макар че през вчерашния ден новите случаи на инфектирани бе с към 800 повече, в сравнение с във вторник.

Клонове на работодателската лобистка група „ Конфиндустрия “ от северните области Ломбардия, Венето, Пиемонте и Емилия-Романя, където са съсредоточени 45 % от цялото италианско произвеждане, приканиха през вчерашния ден държавното управление да изготви „ пътна карта “ за връщане към работа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР