Изолатор за учениците с вирусни симтоми. Дни преди началото на

...
Изолатор за учениците с вирусни симтоми. Дни преди началото на
Коментари Харесай

Учениците с вирусни симптоми ще бъдат отделяни в изолатори?

 Изолатор за учениците с вирусни симтоми. Дни преди началото на новата образователна година учебните заведения приготвят специфични стаи за престой на деца със подозрение за COVID-19. Мярката обаче възмути родители и психолози, съгласно които изолацията ще травмира още повече болните възпитаници.

Според насоките, дадени на учебните заведения от просветното министерство, учениците, проявяващи признаци на ковид като нараснала температура, кашлица или болки в гърлото би трябвало да бъдат неотложно отделени от останалите деца. Такъв изолатор към този момент има в столичното 119-то учебно заведение. До този миг помещението се е употребило като бюфет за продажба на закуски. След 15-ти септември обаче там ще идват учениците със симтоми и ще изчакват да бъдат взети от родителите си.

За да не се стига до изолатора, още на входа учениците ще бъдат посрещани от здравната сестра.

" Сутрешният филтър ще се показва в това температурата на всяко едно дете да бъде измерена с отдалечен термометър. Ако има такава ще бъде връщано ", изясни здравната сестра Венета Великова.

Следващата инспекция ще вършат учителите в класната стая.

" Ако някой преподавател забележи, че някое от децата има симтоми, които са по-тревожни, незабавно ме викат, смъквам детето надлежно в изолатора и се обаждаме наложително на родителя ", прибавя Великова.

В един изолатор може да има единствено едно дете, по тази причина по-големите учебни заведения като това са планували повече такива  пространства. Освен някогашния павилион за закуски, в изолатор ще се трансформира и медицинският кабинет, както и кабината на защитата пред входа.

" Ученикът няма да бъде самичък - до него ще има педагогичен консултант, в случай че е належащо, с цел да го поддържа, здравното лице вероятно, в случай че е належащо или класният началник, в случай че е свободен ", сподели Диян Стаматов, директор на 119 СУ " Акад. Михаил Арнаудов ".

В обществените мрежи родители се разделиха на противоположни отзиви за това, вярно ли е детето да бъде изолирано на толкоз видно място. Една част поддържаха концепцията, само че други се възмутиха. От учебното заведение опазиха избора си с практичността на павилиона.

" Изключително покрай изхода на постройката, доста елементарно се дезинфекцира дневно по доста пъти. Това ще е място, на което детето ще стои сред 5 и 15-20 минути. Не бихме могли да го изнесем на открито и да чака, тъй като може да завали дъжд, не е добре да киха и да кашля навън ", споделя Стаматов.

Психиатри също видяха проблем в изолаторите.

" В очите на всичките деца в учебното заведение това ще е болното дете. Биха го сочили с пръст, биха му се подигравали. Наистина децата са доста жестоки и измислят страхотни квалификации, които от време на време остават и като прякори на съответните деца за цялостен живот ", изясни доктор Веселин Герев.

Последиците върху душeвността също могат да са трайни.

" При всяка една сходна обстановка - престояване в тясно помещение, споменаване на думата болест, вирус, учебно заведение, съученици би могла още веднъж да отключи в неговата душeвност тези психотравмени обстановки и то да ги преживее още веднъж с паническа рецесия ", прибавя доктор Герев.

Съветът на специалистите е детето да не се затваря в настрана помещение, а да чака родителите си навън в двора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР