Изобщо не е без значение какви хора изпращаме в Европейския

...
Изобщо не е без значение какви хора изпращаме в Европейския
Коментари Харесай

Петър Витанов: Отвращението от политическата класа е огромно, но това подхранва статуквото

Изобщо не е без значение какви хора изпращаме в Европейския парламент. Надявам се, че изборите „ две в едно " ще подтикват повече българи да гласоподават и ще е плюс за легитимността на българските евродепутати.

Това съобщи евродепутатът Петър Витанов от групата на Социалистите и демократи по време на форума „ Mладите хора и Европа: #ИзползвайГласаСи ", който се провeде в историческата постройка на Народното събрание.

„ Вътрешните тематики ще преобладават в акцията, само че това не е единствено феномен за нашата страна. Така е на всички места. Но Европа не е панацея, тя няма да реши проблемите ни. Ние би трябвало да сме дейни политически ", добави ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

„ Младите хора би трябвало да имат водеща роля в определянето на европейската политика, тъй като тя визира тяхното бъдеще. Не съм от тези, които разделят гласоподавателите на млади и остарели, тъй като всяко едно присъединяване в политическия живот е значимо. Най-страшна е апатията. Но и тя е обяснима, тъй като са доста и проблемите, и излъганите упования във вътрешен проект ", добави Витанов, който подсети, че в някои европейски страни право на глас към този момент имат и 16 и 17-годишните.

„ Изборите две в едно няма да трансформират изборната интензивност. Отвращението от политическата класа е голямо, то отблъсква хората и те не гласоподават. В Нидерландия хората наказаха политическата си класа с над 85 % отишли до урните. У нас българите си мислят, че санкционират политиците като не гласоподават. Но в действителност това работи за статуквото и смяната става изцяло невъзможна ", сподели още Петър Витанов.

Има доста преимущества на изборите две в едно - и стопански, и политически, уверен е той. Петър Витанов се обърна към младежите в залата и ги увери, че 17 евродепутати от България „ могат да създадат разлика без значение от възгледите ".

Според Витанов в последните пет години Европейски Съюз е минал през турбуленции и проблеми, само че е посочил нещо значимо, а точно - солидарността. Тази взаимност се е показала по време на коронавирус пандемията - и с имунизациите, и с икономическата помощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР