Изобретението на учени от Харвард е готово за търговско производствоPhonoGraft

...
Изобретението на учени от Харвард е готово за търговско производствоPhonoGraft
Коментари Харесай

Изкуствено тъпанче от 3D принтер възвръща слуха

Изобретението на учени от Харвард е готово за комерсиално произвеждане

PhonoGraft е нов 3D-отпечатан имплант за възобновяване на тъпанчето
(снимка: Wyss Institute at Harvard University)

Перфорациите в тъпанчето водят до болежка и нарушен слух и могат да бъдат сложни за лечение. PhonoGraft – план на учени от Харвард – съставлява ушен имплант, отпечатан на 3D принтер, който може да поправи вредите по тъпанчето, насърчавайки естествените кафези да се възстановят. Изобретението е тествано и към този момент е готово да влезе в комерсиално произвеждане.

Тимпаничната мембрана, по-известна като „ тъпанче ”, е тънка, кръгла част от тъкан, която вибрира в отговор на звуковите талази и ги трансформира в електрически сигнали, които доближават до мозъка и той ги интерпретира. Мембраната обаче не може да свърши тази работа, в случай че е пробита. А това се случва вследствие на интервенция от непознати предмети като памучни клечки или пострадвания от извънредно мощни шумове.

Влошавайки нещата, сходен пробив се явява и отваряне на бариерата за вируси и бактерии, които могат да обхванат във вътрешното ухо и да причинят сериозна зараза, отбелязва.

В момента най-хубавото лекуване е известно като тимпанопластика – то включва коригиране на дупката благодарение на присадки от личната тъкан на пациента. Но „ кръпката ” не предава звука толкоз добре, колкото здравото тъпанче. Процедурата изисква да се направи прорез зад ухото и постоянно може да се окаже несполучлива, което постанова да се извърши отначало.

на откривателите от Харвард е планиран да взема решение тези проблеми. Имплантът имитира комплицираната форма на естественото тъпанче. Той е завършен със „ спици ” като колело на велосипед. Изработен е от особено мастило на синтетична полимерна основа за 3D щемпел.
още по тематиката
Освен че работи за възобновяване на слуха, имплантът обезпечава скеле за личните кафези на реципиента, които могат да се регенерират. Тестовете при чинчили, които имат анатомия на ушите и слухови диапазони като хората, се оказват обещаващи.

„ Три месеца откакто имплантирахме нашата усъвършенствана присадка в ухото на чинчилата, бяхме изумени от резултата ”, споделя Аарон Ременшнайдер, откривател по плана. „ Тестовете на слуха демонстрираха цялостно възобновяване на звуковата проводимост, което беше огромна спънка по-рано. После направихме обзор на ушния канал с ендоскопа. Това, което видяхме, беше като фантом над нашата присадка – тя се заменяше с нова тъкан – красиво реконструирано тъпанче с радиално-кръгъл модел ”.

Като спомагателен бонус, PhonoGraft може да бъде подложен през ушния канал, което прави процеса по-малко инвазивен.

За да пусне устройството на пазара, Харвардският институт Уайс е основал новостартираща компания, наречена Beacon Bio, която неотдавна беше добита от Desktop Health – тази стъпка допуска, че продуктът е подготвен за стартиране на пазара. Екипът в този момент работи за приемане на позволение от FDA, с цел да ползва PhonoGraft на човешки пациенти. Други сходни импланти също са в развой на разработка, като да вземем за пример ClearDrum в Австралия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР