Изображенията са кинематографично и смразяващо послание към света, но не

...
Изображенията са кинематографично и смразяващо послание към света, но не
Коментари Харесай

От какво се страхува Владимир Путин

Изображенията са кинематографично и смразяващо обръщение към света, само че не напълно такова, каквото съветският президент Владимир Путин може би е желал. Млада жена в бяло яке, следващият пандизчия в Русия, се вижда водена от маскиран чиновник по сигурността. Затворничката е Ксения Карелина, 33-годишна гражданка на Съединени американски щати и Русия с двойно поданство, която е със завързани очи със лична плетена шапка, до момента в който униформеният връзва китките ѝ с белезници и я води по мрачно стълбище. Накрая тя се появява в килия за задържане в съветска правосъдна зала.

Това е най-новото изпитание на Кремъл за заплашване. Но в опита си да упражни и показва силата си, Путин демонстрира своя боязън. Защо абсолютният държател на една нуклеарна мощ би сметнал за належащо да вкара Карелина в пандиза?

Новината за съветския арест на двойната гражданка, която работи като козметичка в Лос Анджелис, до момента в който преследва пристрастеността си на балерина, се появи по същото време, когато опозиционният водач Алексей Навални умря в арктическа наказателна колония. Навални намерено се ангажираше с въвеждането на народна власт в Русия, с разобличаването на корупцията и бруталността на Путин.

Но Карелина? С какво тя е опасност за Путин?

Изглежда, че Путин не търпи и най-малкия симптом на съпротива, даже да е утопичен.

Множество руснаци бяха задържани за това, че са държали празни листове хартия в първите дни на пълномащабната инвазия на Путин в Украйна, откакто хиляди други бяха вкарани в пандиза за открит митинг против съветската експанзия.

Работодателят на Карелина твърди, че тя е била задържана по обвиняване в държавна измяна. Престъплението ѝ е, че сякаш е дарила 51,80 $ на американската благотворителна организация Razom, която поддържа Украйна.

Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ), правоприемник на печално известното Комитет за Държавна сигурност (на СССР), наподобява удостоверява това, като споделя, че закононарушението ѝ е " даване на финансова помощ на непозната страна в действия, ориентирани против сигурността на нашата страна ".

Ако бъде наказана за държавна измяна, тя може да прекара десетилетия в съветски затвор.

Карелина става жител на Съединени американски щати през 2021 година Приятелят ѝ Крис ван Хеерден споделя пред CNN, че тя е аполитична, не гледа вести и няма нищо общо с войната. Той ѝ купил билети за пътешестване до Русия като подарък за рождения ѝ ден, с цел да може да види 90-годишната си баба, родителите си и по-малката си сестра.

Може би Путин се усеща все по-несигурен и става все по-тираничен към съветския народ, към посетителите и даже към тези, които са напуснали страната.

Това, което стартира като властнически водач, който ерозираше демократичните правила, наподобява се трансформира в тоталитарен деспот от най-опасния тип - този на уплахата.

Силите за сигурност арестуват руснаци, които слагат под подозрение войната в Украйна, да не приказваме за това, че слагат под подозрение Путин. Те арестуваха стотици хора, които желаеха да почетат Навални, даже хора, които се опитваха да положат цветя в негова памет.

Навални попадна в ръцете на правосъдната система като част от напъните да го накарат да замълчи, да осуетят въздействието му. Но той нямаше да бъде заглъхнал, до момента в който беше жив.

Някои от най-известните критици на Путин починаха един по един. Разбира се, съветските следователи в никакъв случай не упрекват държавното управление. Опозиционният водач Борис Немцов беше убит покрай Кремъл. Журналистката и защитничка на човешките права Анна Политковская беше убита в асансьора на жилищната си постройка. Последва и Навални, чиято причина за гибелта към момента не е ясна. Има и безчет други. (Кремъл отхвърля изказванията за присъединяване във всички случаи).

За жителите на Съединени американски щати, в това число тези, които имат и съветско поданство, страната става все по-опасна за посещаване. Няколко американски жители бяха хвърлени в пандиза, в това число звездата на WNBA Бритни Грийнър, освободена в подмяна на прочут търговец на оръжие; някогашният американски морски пехотинец Пол Уилън, наказан на 16 години по обвиняване в шпионаж, което той изрично отхвърля, и репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, арестуван преди съвсем година в Екатеринбург - същия град, в който беше задържана Карелина - упрекнат в шпионаж, без съветските управляващи да разкрият нито едно доказателство.

Путин явно се интересува от замяна на Гершкович за Вадим Красиков, наказан палач, който излежава присъда в Германия за убийството на чечено-грузински жител в заточение през 2019 г.; което немският съд назова " поръчково ликвидиране ". С други думи, ликвидиране, поръчано от Кремъл. (Кремъл отхвърля това.)

Американците би трябвало да стоят надалеч от Русия

Но това, че не се намират в Русия, не е гаранция за сигурност.

Според правозащитната организация Freedom House Русия е станала един от най-големите причинители на транснационални репресии в света. Докато доста от критиците на Путин наподобява умират при всевъзможни мистериозни условия в Русия, неговите критици и хипотетични критици също намират гибелта си в чужбина.

В края на февруари испанската полиция откри тялото на Максим Кузминов покрай град Аликанте. Кузминов, съветски беглец, е избягал в Украйна с военния си хеликоптер. Той съобщи пред кореспонденти, че е съперник на войната.

Испанското разузнаване съобщи пред локални медии, че не се съмнява, че зад гибелта му стои Кремъл. Официално държавното управление декларира, че изчаква резултатите от следствието. Според испанските медии полицията твърди, че той е бил прострелян шест пъти и по-късно прегазен с кола.

Русия твърди, че не е осведомена със случая. Но след дезертьорството на Кузминов шефът на външното разузнаване го назова " честен мъртвец ". Freedom House твърди, че Русия " организира извънредно нападателна транснационална репресивна активност в чужбина ", като разчита в огромна степен на " убийството като инструмент ".

Правителството на Обединеното кралство стигна до заключението, че съветски сътрудници са умъртвили разузнавача в заточение Александър Литвиненко в Лондон, употребявайки радиоактивен полоний. През 2018 година в Солсбъри, Англия, още двама съветски офицери бяха упрекнати, че съвсем са умъртвили дисидента Сергей Скрипал и щерка му, употребявайки нервнопаралитично вещество.

Freedom House отбелязва, че офанзивите " идват на фона на многочислените необясними смъртни случаи на високопоставени руснаци в заточение ". Често делата може и да не доведат до неоправдателни присъди, само че Freedom House прибавя, че потреблението на радиоактивни изотопи и нервнопаралитични субстанции ясно насочва към Кремъл, даже и Москва да се преструва на профан.

Каквото и да си мисли Русия с ареста на козметичка и полупрофесионална балерина, ясно е, че репресивният режим на Путин снижава прага на толерантност и подвига летвата за това по какъв начин ще реагира. Дарение за проукраинска благотворителна организация към този момент е еднакво на държавна измяна, която се санкционира с 20 години затвор. Критиката на войната или на Путин може да докара до гибел в съветски затворнически лагер.

Кремъл трансформира Русия в неразрешена за посещаване страна за задгранични гости, заплашва своите жители в чужбина и в това време продължава да води неоимпериалистическата си завоевателна война в Украйна.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР