Земетресение в Мароко: Маракеш все още е оживен и хаотичен - но копайте малко по-дълбоко и има белези

...
Изображение: Снимка: AP Джамия Кутубия, една от най-известните забележителности на
Коментари Харесай

Изображение: Снимка: AP

Джамия Кутубия, една от най-известните забележителности на града, се разтърси силно. Сега минарето е напукано през ъгъла в горната част. Докато снимахме, видяхме група богомолци да се молят отвън. В момента джамията не е безопасна за влизане.

Отвън групи от хора се готвят да спят през нощта на площада. Или домовете им са твърде силно повредени, или, по-вероятно, се страхуват от щетите, които могат да бъдат причинени от друг трус. Някои от тях са били разпоредени от полицията да напуснат домовете си.

Прочетете още:
Смъртоносното земетресение в Мароко - в снимки

Земетресение „веднъж в живота“

Виждаме ресторант, който беше силно повреден от земетресението. След това, на следващата сутрин, пукнатините се разшириха и по-голямата част от приземния етаж се срути в развалини. За щастие горните етажи останаха на мястото си.

Намираме друга джамия, популярна сред туристите, която изглежда като разпорена - горната част е разбита, долната е напълно непокътната. А в сянката му кола, смачкана от падащи отломки. Това е ужасяващ микрокосмос колко смъртоносни могат да бъдат тези земетресения - в един момент колата просто е била паркирана; на следващия е почти сплескан.

Земетресение опустоши марокански град

В Маракеш има изградена структура - функциониращи служби за спешна помощ и градски власти. Отломките се разчистват; ранените са в болница.

Но горе в планините картината е различна - градове и села, които са отдалечени и труднодостъпни в най-добрите времена, сега са почти недостъпни. И това е мястото, където все още трябва да се обърне внимание на хаоса и болката.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР