Пропуснатите шансове за спасяване на жертвите на наводненията в Либия от бедствие

...
Изображение: Бурята Даниел удари Либия на 10 септември. Снимка: Вентуски
Коментари Харесай

Изображение: Бурята Даниел удари Либия на 10 септември. Снимка: Вентуски

Въз основа на тези предупреждения беше обявено извънредно положение в източните региони.

Но не бяха въведени смекчаващи мерки и не бяха извършени евакуации, тъй като бурята достигна сушата в източен град Дерна.

Кадри, потвърдени от Sky News, показват порой от вода, който навява река Уади, която тече от планините и през града, в ранните часове на понеделник сутринта.

< p>Жители бяха видени да снимат водата от брега на реката до джамията Ал Сахаба в града. Внезапните наводнения и срутването на язовирите по-късно ще отнесат цели квартали и ще убият повече от 11 000 души.

Стари язовири от 1970 г.

Но не само времето повлия изхода от това бедствие.

Световната метеорологична организация (СМО) каза, че Националният метеорологичен център на Либия „не е обърнал внимание на риска, породен от остарелите язовири“, които се спукаха.

Двата язовири, разположени нагоре по течението на около 5 км един от друг, са построени през 70-те години.

Хидрологичен доклад, публикуван миналата година, предупреждава, че е необходима поддръжка на двете структури, за да се предотвратят катастрофални наводнения.

Но зам. кметът на Дерна каза, че нито един язовир не е бил поддържан от 2002 г.

Докладът в списанието за чисти и приложни науки на университета Sebha казва, че районът има „висок потенциал за риск от наводнения“, добавяйки, че язовирите на басейна Уади Дерна се нуждаеше от „периодична поддръжка“ и че големите наводнения могат да доведат до срутване на един от язовирите, правейки тези в Дерна уязвими.

Сателитни изображения преди и след на един от язовирите показват степента на щетите след внезапни наводнения, разкъсали структурата.

Както инфраструктурата, така и действащата политика са повлияли на това бедствие.

Лиз Стивънс, професор по климатични рискове и устойчивост, Университет на Рединг, каза: „Няма такова нещо като природно бедствие.

„Така че може да има екстремно метеорологично събитие, но това взаимодействие с общността, управлението и хората на място води до този риск.< /p>

„В този случай, ако язовирите ги нямаше, тогава нямаше да видим големи загуби на живот в резултат на срутването им.“

Комендантски час и без евакуация< /p>

Властите също бяха обвинени за първоначалната си реакция и справяне с бедствието.

Докато критиците казват, че е трябвало да се извърши евакуация, за да се преместят жителите на Дерна в по-безопасни райони, властите вместо това казаха на населението да се свие.

На 10 септември кметът се срещна с дирекцията по сигурността на Дерна, показват снимки, публикувани във Facebook.

Двойката обсъди комендантския час и призова жителите да останат в своите домове.

Те казват, че мярката е въведена за безопасността на гражданите, но това съобщение беше посрещнато с гняв и оплаквания по това време и след това в коментарите на страницата във Facebook.

Ръководителят на СМО, генералният секретар Петери Таалас, добави, че е трябвало да бъдат разпоредени евакуации и правителството на Либия „не функционира“.

Ако имаше метеорологична служба, която можеше да издаде предупреждения, органите за управление на извънредни ситуации щеше да е в състояние да извърши евакуации, добави той.

За Либия спасителните операции са усложнени от политически разцепления в страна, която е била във война от време на време без силно централно правителство от създаването на НАТО -подкрепено въстание свали Муамар Кадафи от власт през 2011 г.

Но смъртоносната комбинация от мощна буря, неадекватна инфраструктура и нестабилна политическа среда остави хората в Либия жертва на бедствие, което до голяма степен можеше да бъде избегнато.< /p>

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР