Износът засега осигурява нужните финанси за Москва да продължава войната

...
Износът засега осигурява нужните финанси за Москва да продължава войната
Коментари Харесай

Русия е изправена пред най-големия икономически колапс при Путин

Износът към този момент обезпечава нужните финанси за Москва да продължава войната в Украйна Всички браншове, които разчитат на напреднали технологии, изключително на микроелектрониката, ще се сблъскат с големи закъснения и ще би трябвало да създават второкласни артикули Западните компании не би трябвало да разчитат, че краят на войната ще докара до повдигането на глобите против Русия, изключително наложените от Съединени американски щати
Ако не бяха войната и последвалите наказания на Запада, 2022 щеше да бъде доста сполучлива година за съветската стопанска система. Преди президентът Владимир Путин да подреди на армията да нападна Украйна на 24 февруари, Русия се възстановяваше от пандемията от ковид, а цените на основните за страната експортни артикули - нефт и природен газ, вървяха нагоре. По-високите цени на силата през предходната година и началото на тази - решението на Кремъл да ограничи износа на газ за Европа през есента и напрежението преди войната доведоха до още по-голямо нарастване.

Но вместо да се възползва от година на мощен напредък, Русия се е запътила с бързи стъпки към изолираност и отдалечаване от развития свят за десетилетия напред. Западните наказания лимитират способността на Москва за импорт на артикули и софтуерно развиване, усилват цената на финансирането, заплашват компаниите от банкрут и понижават потреблението и вложенията.
Реклама
Цената на тези ограничения, които се чака и да се разрастват, ще е висока. Те ще костват стесняване с към една десета на съветската стопанска система през тази година, евентуален спад и през идната, което може да изтрие растежа за последните 15 години. Прогнозите на другите институции варират, само че в общи линии предвижданията са потреблението през тази година да намалее с 14%, вложенията - с 20%, а вносът на задгранични артикули - с внушителните 50% по отношение на предходната. Единствената позитивна вест за Русия е, че износът, най-вече на първични материали като нефт, газ, въглища и метали, се чака да се намали единствено с 2%.
Краткосрочните опасности
В края на април шефът на Руската централна банка Елвира Набиулина предвижда тежка криза, повишаване на цените и идни разтърсвания на пазара на труда. " Предлагането се свива по-значително от търсенето, което ускорява инфлационния напън ", сподели тя. Позицията й е в цялостен контрастност с изказванията на президента Путин, че стопанската система се оправя сполучливо със глобите.

Подобно на доста разрастващи се стопански системи, зависещи от износа на първични материали, Русия е имала други сривове преди: Брутният вътрешен продукт спадна с 3% по време на пандемията през 2020 година и 7.8% през 2009 година след международната финансова рецесия. Сега обаче рецесията ще е най-тежката след разпада на Съветския съюз. Отговорът на Москва следва политиката й към предходни рецесии - Путин трансферира цената на икономическия срив върху популацията. Това се случи през 2014 година след наложените наказания поради анексирането на Крим. Кремъл се стремеше да отбрани бюджета и остави виталния стандарт да спадне на фона на високата инфлация. От 2013 година до началото на тази година разполагаемите приходи на руснаците са спаднали с към 8%. Експертите чакат тази година да се намалят с още толкоз.

В отговор на сегашните наказания Кремъл още веднъж се концентрира върху стабилизирането на финансовата система и бюджета, а не върху приходите. Сривът на рублата беше овладян с финансов надзор, който на практика не дава опция на руснаците да купуват валута свободно. Най-големите експортьори в Русия, в това число фирмите за петрол и газ, в този момент са длъжни да трансформират 80% от валутните си доходи в рубли, което в допълнение поддържа локалната валутата. Банковата система пострада от износа на капитали и ще отпуска по-малко заеми през идващите месеци, само че наподобява като цяло постоянна.
Реклама Износът обезпечава финансиране за войната
Въпреки че огромна част от валутните запаси на Русия остават замразени, страната към момента генерира към 1 милиарда $ дневно от своя експорт на сила. Русия спря да разгласява подробна месечна комерсиална статистика, само че данните на нейните търговски сътрудници могат да се употребяват, с цел да се разбере какво се случва. Те допускат, че Москва има рекорден търговски остатък, защото вносът понижава доста, а износът се забавя. В началото на май Китай заяви, че износът на артикули за Русия е намалял с над една четвърт през април спрямо година по-рано, до момента в който вносът от Русия е повишен с над 56%. Германия регистрира 62% месечен спад на износа за Русия през март, а вносът й се намали с 3%.

Като се сумират тези потоци през осем от най-големите търговски сътрудници на Русия, Economist прави оценка, че съветският импорт е намалял с към 44% след нашествието в Украйна, до момента в който износът е повишен с към 8%. Вносът се срина частично тъй като глобите против Руската централна банка и изгонването на някои кредитори от междубанковата мрежа за известия SWIFT затрудниха потребителите и компаниите да купуват западни артикули.

Руският експорт обаче изненадващо се резервира, в това число този към Запада. Санкциите към този момент не лимитират продажбите на нефт и газ, а скокът в цените на силата в допълнение усили приходите за Кремъл. В резултат анализаторите чакат комерсиалният остатък на Русия да доближи рекордни равнища през идващите месеци. Институтът за интернационалните финанси счита, че през 2022 година остатъкът по настоящата сметка, който включва търговията и някои финансови потоци, може да доближи 250 милиарда $ (15% от миналогодишния БВП), което ще е над два пъти резултата от 2021 година

Дори в случай че Европейски Съюз одобри предлагането за възбрана на съветския нефт, ембаргото ще се ползва толкоз постепенно, че вносът на нефт в Европа от Русия ще спадне единствено с към 20% тази година. Пълното влияние на тези наказания ще се почувства едвам при започване на 2023 година, а до тогава Путин ще натрупа милиарди, с цел да финансира войната си.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама
През първите четири месеца на годината разноските за защита на Москва са се нараснали с близо 40% съгласно предварителни данни на финансовото министерство, в които влизат първите 9 седмици от войната в Украйна. За задачата са изразходвани 26.4 милиарда $, съвсем половината от военния бюджет за цялата година. Средствата може да са и много повече, защото някои разноски за войната се осчетоводяват не за защита, а по други бюджетни пера.
Дългосрочни провокации
Кремъл дава тип, че се оправя с настоящите проблеми, само че съветската стопанска система е изправена пред няколко дълготрайни провокации. Първото е, че не всички наказания са почнали към този момент да нанасят вреди. Финансовите оказаха неотложен резултат и принудиха Русия да наложи финансов надзор, само че софтуерните ограничавания ще се усетят с течение на времето.

Производственият бранш на Русия едвам стартира да усеща компликациите при пазаруването на западни съставни елементи. Бъдещото произвеждане на сила в Русия ще бъде лимитирано от невъзможността за доставяне със западно съоръжение. Сектори като телекомуникационната инфраструктура ще бъде съвсем невероятно да се надградят, в случай че актуалните наказания се ползват прецизно. Всички браншове, които разчитат на напреднали технологии, изключително на микроелектрониката, ще се сблъскат с големи закъснения и ще би трябвало да създават второкласни артикули. Това ще има дълготрайно влияние върху способността на Русия да внедрява цифрови технологии както в гражданския, по този начин и в отбранителния си бранш.

Управителят на Руската централна банка посъветва фирмите да се приспособяват. " Руските производители ще би трябвало да търсят нови сътрудници, логистика или да преминат към произвеждане на артикули от предходни генерации ", споделя тя. На процедура Набиулина признава това, което други към Путин не смеят - страната няма да има капацитет за софтуерно развиване.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Разчитането на технологии от предходно потомство значи, че съветските предприятия мъчно могат да се надяват да са световно конкурентни. Въпросът е къде ще продават софтуерно остаряла продукция с изключение на в Русия. Тъй като растежът на Брутният вътрешен продукт се обезпечава от софтуерния прогрес, това значи, че страната няма да разполага с задоволителен новаторски капацитет.

Второто предизвикателство е, че западните наказания могат да се усилят. Администрацията на американския президент Джо Байдън е създала глобите си по този начин, че да не предизвикват разстройства в настоящия поток на сила от Русия към света. Обяснението е огромната взаимозависимост на Европа от съветския газ, въпреки че по-реално е Белият дом да се тормози от високите цени на бензина в страната. Съединени американски щати към този момент не постановат наказания, които биха лимитирали съветския експорт за трети страни. Ако обаче бъдат подхванати такива ограничения, приходите от експорт на Русия ще се срутен.

Путин предприе рационална стъпка, договаряйки преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин нови енергийни контракти с китайския си сътрудник Си Цзинпин. От една страна, това е методът Москва да има мощен сътрудник на геополитическата сцена, само че от друга, Кремъл ще е по-малкият състезател в тези връзки и ще се трансформира в непрекъснат снабдител на първични материали за втората по величина стопанска система в света. Проблемът за Путин е, че за снабдяването на Китай с газ и нефт с количества като тези за Европа ще е нужно построяването на доста тръбопроводи, а това може да отнеме десетилетие.

Третият риск за икономическата тактика на Кремъл е потискането на виталния стандарт да докара до нарушение на политическото статукво. През последното десетилетие руснаците толерираха непрекъснато оскърбление без обилни политически митинги поради репресиите на Москва. Този път темпът на спад в стандарта на живот ще бъде по-сериозен от преди, а ще последва и десетилетие на стопански срив. Така значимият въпрос е дали съветският хайлайф и популацията са подготвени да платят тази цена.

Дългосрочните провокации за Русия са предизвестие и за западните компании. Те не би трябвало да разчитат, че краят на войната ще докара до повдигането на глобите против Русия, изключително наложените от Съединени американски щати. Новите огромни планове в страната ще бъдат прекомерно рискови за години напред, а от неприятния бизнес климат най-вече биха потърпевши европейските компании, изключително немски и френски, които участваха съществено в Русия.
Проблемите на микрониво към този момент се усещат Путин към този момент си обезпечава финансиране за войната, само че проблемите към този момент се отразяват на съветските компании. Оборотът в множеството сегменти на търговията на дребно и услугите през април понижава по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрира изследване на оператора за фискални данни OFD Platform, извършено по искане на локалното издание на сп. Forbes. Анализирани са били анонимни систематизирани данни от повече от 1.1 млн. касови апарата в Русия. Според изследването най-големият спад в размера на продажбите в парично изражение през април е в кината - с 43% по отношение на същия интервал на предходната година и с 8% по отношение на март 2022 година Продавачите на облекла и обувки означават спад в оборота с 14% по отношение на миналата година, тези на електроника и домашен уреди - надлежно с 11% и 31%. Същото е ситуацията при автомивки и автосервизи, фризьорски и козметични салони. Спрямо предходната година продажбите се усилват единствено в хранителни магазини и строителни материали.След всеобщото търсене в края на февруари и началото на март за множеството потребителски артикули, изключително в междинния и високия ценови сегмент, има спад и стабилизиране на търсенето на предходни равнища, споделя Алексей Баров, основен изпълнителен шеф на платформата OFD. Успоредно със срутва на оборота нарастват и разноските на фирмите. Във всяка пета компания цената на стоките се е нараснала с над 30% от началото на февруари 2022 година, а в 70% от сдруженията - с под една четвърт.Продажбите на нови леки и лекотоварни коли през април също са се сринали - на годишна база спадът е внушителните 78.5%, демонстрират данните на Европейската асоциация на производителите. class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР