Износът, осъществен през 2020 г. от турския регион Тракия, който

...
Износът, осъществен през 2020 г. от турския регион Тракия, който
Коментари Харесай

България е основният пазар на стоките, изнесени от Одрин

Износът, сбъднат през 2020 година от турския район Тракия, който включва окръзите Одрин, Текирдаг и Къркларели е бил ориентиран главно към България.

Махмут Шахин, секретарят на Агенцията за развиване на Тракия, описа, че за превъзмогване на компликациите за износа в изискванията на пандемията от Ковид-19 в Тракийския район е бил основан Център за проучване на външната търговия взаимно с локалните търговски покои и тържища.

" Целта на центъра е да поддържа трайни връзки с компаниите отвън страната. Към центъра е основана система, в границите на която в цифрова среда се реализират връзките с компаниите клиенти ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Въпреки това приходите от износа на Тракийския район през 2020 година са намалели с 210 млн. $ спрямо тези през 2019 година.

Основно износът от Тракийския район е бил за европейските страни, като измежду тях България е основен пазар, демонстрират данни на Агенцията.

Единствено окръг Одрин е осъществил 3 млн. $ повече доходи от експорт спрямо 2019-а. През 2020 година от Одрин е сбъднат експорт в размер на 62 млн. $ против 59 млн. $ през 2019 година

Износът за България заема първо място в износната листа на Одрин. Следват Гърция, Венецуела и Албания.

Припомняме, че при започване на годината огромният брой гости от България, идващи за еднодневен пазар в Одрин, и гурбетчиите, които се завръщат в Европа, откакто прекараха Нова година при околните си в родината, станаха причина за огромната натовареност на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкуле/Капитан Андреево.

Председателят на Одринската комерсиална палата Реджеп Зъпкънкурт разяснява тогава, че ползата на българите за търговия в града е радостно развиване в миг, когато одринските търговци претърпяват сложни времена поради пандемията.

Окръг Текирдаг е преди всичко по мярка на износа през 2020 година Осъщественият износ е в размер на 1,34 милиарда $, със 190 млн. $ по-малко от миналата година. Най-много експорт от този окръг е сбъднат за Германия, следват България и Съединени американски щати.

От окръг Къркларели максимален експорт е сбъднат за Ангола, а второ и трето място заемат Йемен и България. Реализираният експорт е на стойност 166 млн. $, с 28 млн. $ по-малко от 2019 година

В листата на най-изнасяните артикули от Одрин и Къркларели доминират зърно и зърнени артикули, а на Текирдаг - текстил, машини и аварийни елементи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР