Износът на зърнени култури е един от основните в областта

...
Износът на зърнени култури е един от основните в областта
Коментари Харесай

Кои държави изнесоха най-много пшеница през миналата година и какви са количествата

Износът на зърнени култури е един от главните в региона на питателните артикули, а за някои страни в света, вносът на пшеница е витално значим. Затова толкоз деликатно се наблюдават развиването на зърнените културите и надлежно количеството на добивите в страните в света, които са огромни производители и експортьори на пшеница.

При износа на зърнени култури като цяло, максимален е делът на пшеницата, само че в доста огромни количества се изнасят също по този начин царевица, ориз, соя и ечемик.

Русия е измежду най-големите експортьори на зърнени култури. Заедно със Съединени американски щати, Канада и Украйна, през миналата селскостопанска година (от юли 2020 година до юни 2021 г.), тези 4 страни са продали общо над 108 милиона тона пшеница. Евентуален спад на износа от тези страни, може да провокира продоволствени проблеми в бедните райони на света.

Според прогнозите на Международния съвет по зърното (International Grains Council), през селскостопанската 2021/2022 година, се чака спад на износа на пшеница в света с към 18 млн. тона.

За миналата селскостопанска година (от юли 2020 година до юни 2021 г.), ТАСС разгласява на основата на публични данни, първите 10 страни в света по експорт на пшеница :

Русия (38,1 млн. тона) - в това число и количества от примес от пшеница и ръж

Съединени американски щати (26,8 млн. тона)

Канада (26,3 млн. тона)

Украйна (16,9 млн. тона)

Франция (14,4 млн. тона)

Аржентина (12,2 млн. тона)

Казахстан (8,1 млн. тона)

Германия (7 млн. тона)

Турция (6,4 млн. тона)

Австралия (3 млн. тона)

Държавите, които през предходната година са внесли най-големи количества пшеница от Русия, са Турция (почти 7 млн. тона) и Египет (малко над 8 млн. тона). Освен пшеница, през предходната година Русия е изнесла и общо близо 11 млн. тона ечемик и цалевица. За съпоставяне, в България общият рандеман на пшеница е към 5-7 млн. тона годишно, според от засетите площи и добива на декар.
 Какви могат да са следствията за света от дефицита на пшеница и високите й цени
Какви могат да са следствията за света от дефицита на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предизвестяват за опасности от апетит в част от страните по света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР