Износът на втечнен природен газ от САЩ за Европа се

...
Износът на втечнен природен газ от САЩ за Европа се
Коментари Харесай

WSJ: Кризата в Украйна прави САЩ господари на газовия пазар

Износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Европа се е нараснал на фона на ескалацията на рецесията в Украйна, заяви „ Уолстрийт Джърнал “.

Според създателя на публикацията Даниел Йергин, растежът на добива на петрол и газ в Съединени американски щати се е трансформирал в геополитически и стопански актив за страната, който може да измести съветските съперници от европейския пазар.

" Докато петролната и газовата промишленост продължава да се възвръща от пандемичния срив на цените напролет на 2020 година, Съединени американски щати още веднъж са най-големият производител на нефт в света - с близо 20% над двата си съперника - Саудитска Арабия и Русия - и най-големият производител на природен газ в света ", написа Ергин.

Авторът непосредствено свързва триумфа на американската петролна промишленост с ескалацията на рецесията в Украйна.

" Днес няма подозрение за геополитическото значение на новите позиции на Америка в региона на нефта и газа. Кризата в Украйна и енергийната рецесия в Европа оформят световното влияние на американското произвеждане на петрол и газ ", споделя Ергин.

По-рано по време на телефонен диалог английският министър председател Борис Джонсън и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обявиха, че е належащо да се понижи зависимостта на европейските страни от съветския газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР