Износът на Венецуела за САЩ, основно на петрол, се е

...
Износът на Венецуела за САЩ, основно на петрол, се е
Коментари Харесай

Износът на Венецуела за САЩ нарасна със 770% през 2023 г.

Износът на Венецуела за Съединени американски щати, главно на нефт, се е нараснал със 770% през 2023 година по отношение на миналата година, откакто Вашингтон облекчи някои наказания против страната, съгласно отчет от понеделник на основаната в Съединени американски щати бизнес камара, съобщи Агенция Франс Прес.


Общата търговия се е нараснала повече от два пъти през 2023 година до над 6 милиарда $, заяви Венецуелско-американската комерсиална и индустриална камара.

Цифрите към момента са надалеч от високата стойност от 38 милиарда $, записана през 2008 година, когато Съединени американски щати бяха най-големият клиент на недопечен нефт на южноамериканската страна, съгласно камарата.

Вашингтон ускори глобите против Венецуела след преизбирането на президента Николас Мадуро през 2018 година - необятно обсъждано като машинация - за втори следващ мандат.

Миналата година държавното управление на Мадуро и венецуелската съпротива се споразумяха за осъществяване на свободни и почтени избори през 2024 година, на които да участват наблюдаващи. Оттогава гласуването е планувано за 28 юли.

Споразумението накара Вашингтон да смекчи глобите против богатата на нефт страна, позволявайки на основаната в Съединени американски щати компания Chevron да възобнови стеснен рандеман на недопечен нефт на фона на напъните за поддържане на ниски международни цени на петрола, до момента в който Западът постанова наказания на Русия поради войната ѝ в Украйна.

В отчета на камарата, учреден на статистически данни от Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати, се показва, че венецуелският експорт за Съединени американски щати се е нараснал със 770% през 2023 година

Износът на нефт съставлява 90,85 % от общия размер.

Вносът от Съединените щати е повишен с над 10 % до 2,5 милиарда $. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР