Износът на селскостопански продукти от Албания се е повишил с

...
Износът на селскостопански продукти от Албания се е повишил с
Коментари Харесай

Земеделският износ на Албания възлиза на 500 милиона долара

Износът на селскостопански артикули от Албания се е повишил с 15,6 % през 2022 година спрямо 2021 година, заяви министърът на земеделието и развиването на селските региони на Албания Фрида Крифца, представена от организация АТА.

Като се базира на статистиките, министър Крифца сподели, че паралелно с повишението на количеството на селскостопанския експорт и цената му е отбелязала повишаване.

„ Износът на селскостопански артикули доближи цифрата от 500,75 милиона щатски $ (близо 500 милиона евро) в края на 2022 година по отношение на 450,5 милиона щатски $ (близо 430 милиона евро) през 2021 година, което е най-високият растеж, постиган в миналото в албанското селско стопанство “, сподели Крифца.

Тя добави, че увеличението на производството и повишението на износа на селскостопански артикули са се засилили заради вложенията в пунктовете за събиране на селскостопанско произвеждане, в магазините, оборудвани с хладилна техника, както и в износния цикъл.

Освен вложенията в напоителни и пречиствателни системи, посредством националната скица (за финансово подкрепяне на селското стопанство и развиването на селските региони от държавния бюджет) и посредством обезпечаването на гориво без такса, албанското министерство  на земеделието и развиването на селските региони е подкрепило финансово фермерите, с цел да бъдат понижени разноските по производството. 

Основните артикули, които се изнасят от Албания, са оранжерийни зеленчуци – домати, краставици, чушки, зеле, кромид лук, праз лук и др. 

Амбицията на албанското държавно управление е в границите на това десетилетие износът на земеделска продукция да доближи един милиард щатски $ (близо 950 милиона евро), отбелязва организацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР