Износът на руски газ се срина до нивата от 1985

...
Износът на руски газ се срина до нивата от 1985
Коментари Харесай

Стигна дъното: Износът на руски газ се срина до нивата от 1985 г.

Износът на съветски газ се срина до равнищата от 1985 година Опитът да се замрази Европа, с цел да се реализиран отстъпки за Украйна, коства скъпо на Газпром. След като загуби най-големия външен пазар, който преди войната осигуряваше 80% от износа. И  две трети от приходите на Газпром, съветският газов монополист се върна съвсем четири десетилетия обратно в предишното. Това написа съветското издание The Moscow Times.

В края на 2023 година “Газпром ” е продал към 69 милиарда кубически метра газ за експорт. Минималният размер от 1985 година насам, пресметна Ройтерс. В съпоставяне с 2022 година (100,9 милиарда кубически метра), която към този момент се трансформира в най-лошата година за компанията в цялата й история, размерът на газ, изпомпван в чужбина, понижава с още една трета. И спрямо предвоенните равнища (185 милиарда кубически метра през 2021 г.), износът на Газпром се е сринал тройно.

Доставките за Европа паднаха до 28 милиарда кубически метра, равнището от втората половина на 70-те години. За съпоставяне. През 1975 година Съюз на съветските социалистически републики изпомпва 19,3 милиарда кубически метра годишно за европейските страни. А през 1980 година, след сключването на огромен контракт с Германия, към този момент е 54,8 милиарда.През миналата година Китай закупи посредством тръбопровода Силата на Сибир, рекордните 23 милиарда кубически метра. Това обаче компенсира единствено една осма от предходния експорт за Европейския съюз (180 милиарда куб. м).

„ Това е дъното, тази година ще преминем дъното на износа и производството (на газ). И ще продължим да строим от това дъно. Лошата вест е, че това оттегляне, спомагателното нарастване, ще бъде постепенно “.

Това сподели Алексей Белогориев, шеф по проучвания и разработки в Института по енергетика и финанси, на газов конгрес в Москва.

Кремъл разчита на Китай

Кремъл разчита на Китай. Като му предлага да усили покупките на газ 5 пъти, до 100 милиарда кубически метра годишно. Но съгласно прогнозите търсенето на вносен газ в Китай ще нарасне единствено с 80 милиарда кубически метра до 2030 година Като целият този размер към този момент е контрактуван, в това число газ от Туркменистан и LNG, показва Белогориев.

Договорът за пренос на съветски газ през Украйна изтича през 2024 година, което значи, че доставките за Европа може да продължат да падат. Ще бъде нереалистично да се възстановят изгубените размери на експорт през идващите 10 години. Това споделя основният икономист на VEB Андрей Клепач:

„ Дори като вземем поради съществуващите и плануваните контракти с Китай, няма да можем да компенсираме загуби от съвсем 100 милиарда кубически метра. ”

Според прогнозата на Белогориев, наред със спада на доставките за Европа, износът за Турция също ще стагнира. Какво ще се случи с търсенето на газ в Китай след 2030 година е открит въпрос, продължава специалистът. Президентът Владимир Путин настойчиво кани Пекин да построи нов водопровод – Силата на Сибир-2. И макар че планът беше обсъждан два пъти през годината в договаряния с китайския президент Си Дзинин, дълго чаканият контракт по този начин и не беше подписан.

Според The ​​South China Morning Post препъникамъкът е цената.

Вече купувайки съветски газ на половината цена от Турция и Европа, Китай разчита на нови отстъпки. И също така не желае да влага нито един юан в строителството. Според Пекин многомилиардната сметка за газопровода би трябвало да бъде платена напълно от Газпром.

Някогашната мощна държавна корпорация, която оперира с най-големите потвърдени находища на газ в света, обаче надали може да си разреши нов мегапроект. За годината, приключваща на 30 юни 2023 година, Газпром претърпя трилион рубли чисти загуби, оказа се в парична рецесия и беше заставен да изгори две трети от своите парични запаси. В края на първата половина на годината производството на Газпром спадна с една четвърт спрямо предвоенните равнища – връх в историята на локалната газова промишленост.

За да закърпят салдото на Газпром, управляващите внезапно покачват цените за газ в Русия. От юли 2024 година те ще се усилят с 11,2%, а от юли 2025 година с още 8,2%. Кумулативно цените на газа за жителите ще се покачат с 20% за две години и с 34% от началото на войната.

До 2025 година “Газпром ” може да се сблъска с още трилион рубли загуби заради понижени доходи, увеличена данъчна тежест и нуждата да заплаща за програмата за газификация, сподели през ноември Павел Завални, началник на комисията по енергетика на Държавната дума. Според него „ няма да има експорт “, само че разноските „ остават “.

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР