Износът на природен газ от Русия за много европейски държави

...
Износът на природен газ от Русия за много европейски държави
Коментари Харесай

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Износът на природен газ от Русия за доста европейски страни продължава, въпреки и в по-малък размер от предходната година. След слагането на изискване от съветска страна в средата на май, газът да се заплаща в рубли - въпреки и не директно, а по избрана скица - част от европейските страни се отхвърлиха от този тип заплащане и надлежно от съветските доставки.

Други страни от Европейски Съюз, и то по-големите, се съгласиха на новата скица за разплащане. А има и страни, които към момента обмислят въпроса.

В тази връзка, на основата на публични данни, ТАСС разгласява информация за страните, които към края на юни получават газ от " Газпром " и по какъв метод се прави разплащането, както и за страните, които се отхвърлиха от доставките поради новата скица на заплащане.

И по този начин, страните, които в този момент не получават природен газ от Русия , или най-малко не директно от " Газпром ", са:

България

Дания

Латвия

Финландия

Полша

Нидерландия

Чехия

Литва

Словения

Естония

За 4 от посочените страни - България, Дания, Латвия и Финландия - до неотдавна Русия беше главният снабдител на газ, с чийто доставки страните покриваха съвсем напълно потребностите си от синьо гориво.

А за Полша и Литва, съветските доставки покриваха над половината от нужните доставки. При останалите от отказалите да заплащат в рубли страни, съветските доставки преди месец май са били под половината от нужния им газ.

Има други 4 европейски страни, които все още още обмислят дали да заплащат в рубли съветския газ, който при тях е към и над половината от нужния им. Това са: Румъния, Гърция, Швейцария и Хърватия, също и Белгия, само че нейният импорт на съветски газ е дребен.

Държавите, които се съгласиха да заплащат за доставките на газ по избраната от Русия скица в рубли , са:

Германия

Италия

Франция

Австрия

Унгария

Словакия

Северна Македония

От посочените страни, съвсем напълно подвластни от вноса на съветски газ са: Австрия и Словакия, в огромна степен - Унгария и Германия.

А има и група страни, които Русия преглежда като " другарски " и при тях методът на възнаграждение на доставките на газ не беше преразглеждан , а те са:

Беларус

Казахстан

Молдова

Армения

Сърбия

Босна и Херцеговина

Турция

Казахстан

Китай (малки размери по отношение на общото потребление)

От изброените " другарски " страни без Китай, всички (почти) напълно разчитат на вноса на газ само от Русия, единствено Турция и Казахстан - в огромна степен.
 Путин подреди доставките на газ за
Путин подреди доставките на газ за " вражески " страни да се заплащат единствено в рубли

България е в листата с " вражески " страни, разгласен неотдавна от Русия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР