Износът на Китай отбелязва най-голям спад от три години

...
Вносът и износът на Китай спаднаха по-рязко от очакваното миналия
Коментари Харесай

Вносът и износът на Китай спаднаха по-рязко от очакваното миналия месец, тъй като по-слабото глобално търсене застраши перспективите за възстановяване на втората по големина икономика в света .

Официалните данни показват, че износът е спаднал с 14,5% през юли в сравнение с година по-рано, докато вносът е спаднал с 12,4%.

Мрачните данни за търговията засилват опасенията, че икономическият растеж на страната може да се забави допълнително тази година.

Това ще увеличи натиска върху Пекин да помогне стимулират възстановяването след пандемията.

Най-слабите данни за износа от февруари 2020 г. показват, че нарастващите разходи за живот и по-скъпите заеми в други части на света имат ефект върху възстановяването на Китай след пандемията чрез намаляване на търсенето на неговите стоки.

В Китай търсенето също е по-ниско от очакваното, като икономическата активност не успя да се възстанови след три години на строги блокади и ограничения за ограничаване на разпространението на коронавирус.

Позицията на Китай като най-големият износител и основен вносител в света означава, че забавянето на търговското му представяне е вероятно да има косвен ефект върху глобалната икономика.

Какво означава новият ход на Китай във войната за чипове за света Младежката безработица в Китай достига рекордно високо ниво над 21%

За разлика от по-голямата част от останалия свят, цените в Китай изглеждат ще върви надолу - тъй като предприятията и потребителите излизат от нулата на Covid, не желаят да харчат и с големи запаси от стоки за продажба.

Но изправени също пред нарастващата младежка безработица и жилищния сектор в криза, политиците в Китай досега се съпротивляваха на каквито и да е големи мерки за стимулиране на икономиката.

Износът за САЩ, един от най-големите купувачи в Китай, спадна с 23,1% на годишна база.

Европейският съюз също е купил с 20,6% по-малко от Китай. ЕС и Китай бяха въвлечени в спор за полупроводникови чипове, което доведе до затягане на контрола на китайското правителство върху износа на някои от ключовите материали, използвани за производството на компютърните чипове.

Коронавирусните ограничения в Китай бяха едни от най-строгите в света. Беше наложено пълно блокиране за два пълни месеца от март 2022 г. във финансовия център на Шанхай, дом на около 25 милиона души, като правителството доставя хранителни пакети на жителите, затворени в домовете си.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР