Износът на Газпром за Европейския съюз намалява през април. От

...
Износът на Газпром за Европейския съюз намалява през април. От
Коментари Харесай

Газпром намалява износа за Европа: Вече не се нуждае от запаси в ЕС

Износът на Газпром за Европейския съюз понижава през април. От една страна съветският газ може да е по-скъп от обменните доставки. От друга страна, макар опциите, компанията изпомпва чисто алегорични размери в складовете на Европейски Съюз, където преди е съхранявала ресурси. А най-голямото оборудване за ПГХ в Германия просто стои без никаква смяна.

Това се случи, откакто Газпром се отдръпна от Gazprom Germania, който включва търговци и оператор на предпазване, а немските управляващи трансферираха предприятието под контрола на Федералната мрежова организация.

През април, в случай че се съди по данните на операторите на ГТС в Европейски Съюз и Украйна, износът на съветски газ за европейски страни, като се изключи Турция, е намалял с 14% по отношение на март.

Като се вземе поради изтеглянето на газ от запасите в Европа, понижението е още по-голямо – към 18%. Въпреки захлаждането при започване на април, междинното равнище на доставките е 312 милиона кубически метра дневно. И продължава да понижава.

Операторът на ГТС на Украйна показва, че номинацията за 12 април е 74 милиона кубически метра, а за 13 април - 85 милиона кубични метра. През предходните 10 дни на месеца среднодневният пренос възлиза на 100 милиона тона.

Една четвърт от спада на износа на Газпром през април, 15 милиона кубически метра, се пада на балтийските страни, а Финландия. Литва и Естония оповестиха, че повече няма да купуват съветски газ поради специфичната интервенция в Украйна. Лъвският дял обаче се пада на други страни от Европейски Съюз.

През април за европейските компании стана неизгодно да купуват гориво от Газпром. Ценовата формула е обвързана с TTF фючърси, които бяха продадени през март за април на цена от съвсем 1500 $ за хиляда кубически метра. Докато сегашните спот доставки се търгуват доста по-евтино - на равнище от 1200 $.

В тази обстановка съветската компания би могла да усили и износа за изпомпване на газ в складове, които обичайно употребява в Европа. Тя обаче не направи това, макар всички благоприятни условия.

След като Газпром се отдръпна от Gazprom Germania на 31 март и компанията беше трансферирана под ръководството на Федералната мрежова организация, най-голямото вместилище в Германия, Реден, беше изцяло спряно, а в Катарина и Джемгум се извърши чисто алегорично евакуиране и инжектиране на газ. Подобна е обстановката и в австрийския Хайдах и холандския Бергермеер.

Очевидно на фона на ниското търсене от страна на потребителите, политическият клинч и по-нататъшната неустановеност с износа, Газпром е решил да даде на Европа единствено директни доставки от Русия.

Според GIE потенциалът на трите складове в Германия, употребявани от съветската компания, е 5,2 милиарда кубически метра, или 23% от всички немски ПХГ уреди. В същото време до края на отоплителния сезон " Реден ", " Джемгум " и " Катарина " се запълват с 4% със приблизително равнище от 28%.

Тази обстановка тревожи немския регулатор, на който немските управляващи трансферираха контрола над Gazprom Germania. Миналата седмица Федералната мрежова организация изпрати писмо до всички пазарни оператори да не прекъсват връзките си с дружество с активи в Германия, Обединеното кралство, Швейцария, Белгия, Чехия и отвън Европа.

В него регулаторът даде обещание, съгласно Ройтерс, че ще извърши всички финансови отговорности, с цел да продължи активността си.

„ Последиците от несъстоятелността ще бъдат тежки освен в Германия, само че и в цяла Европа “, се споделя в документа.

Регулаторът добави, че търговците могат да банкрутират, доставките ще спрат, а складовите пространства ще останат празни.

Самият началник на Федералната мрежова организация Клаус Мюлер сподели на Zeit, че в случай че вносът от Русия спре, Германия към този момент има газ до края на лятото или началото на есента. В същото време разноските на немските фамилии за газ ще се усилят с 1500-2000 евро годишно и повече.

Според Айра Джоузеф, началник на отдела за газ и енергетика в S&P Global Platts, всички други мотори на растежа на цените на газа взети дружно нямат такова въздействие върху цените на горивата в този момент, както рискът от прекъсване на доставките от Русия.

Газпром обаче, явно, също не желае да поема опасности и да основава запаси от непродаден газ в Европа.

Превод: СМ

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР