Износът на България за Европейския съюз (EС) е намалял през

...
Износът на България за Европейския съюз (EС) е намалял през
Коментари Харесай

НСИ отчете близо 14% спад на износа на български стоки за ЕС

Износът на България за Европейския съюз (EС) е намалял през септември тази година с 13.9% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 4 575.8 млн. лева Намалява и вносът - с 11.2% и е за 4 598.1 млн. лв.. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден.

Спадът бележи целия стокооборот за първите девет месеца на годината - в този интервал износът на стоки  за EС намалява със 7.3% по отношение на същия интервал на 2022 година и е на стойност 42 162.9 млн. лв., а вносът на артикули e с 1.8%  по-малко и е за 43 117.7 млн. лв..

Най-голям растеж при износа на артикули за Европейски Съюз в съпоставяне със същия интервал на 2022 година е маркиран в секторите „ Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн “ (12.9%). Най-голям спад се следи в бранш „ Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис “ (68.8%). Най-голямо нарастване при вноса на артикули от Европейски Съюз е регистрирано в бранш „ Машини, съоръжение и транспортни средства “ (13.9%), до момента в който максимален спад - при бранш „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (65.9%)., означават от Национален статистически институт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР