Износът на България отчете по-добро първо тримесечие спрямо същия период

...
Износът на България отчете по-добро първо тримесечие спрямо същия период
Коментари Харесай

БВП на България се е повишил с 3.4% в началото на годината

Износът на България регистрира по-добро първо тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година.

© Надежда Чипева Икономиката на България е повишена с 3.4% на годишна база през първото тримесечие на годината, демонстрират експресните данни на Национален статистически институт. В основа на растежа стои износът на артикули и услуги, до момента в който при потреблението има известно закъснение на темпа на приръст. Спрямо предходното тримесечие нарастването на Брутният вътрешен продукт е 1.1%. Това са най-високите стойности за последната година като упованията на анализаторите са 2019 година да е по-добра от миналата, когато стопанската система означи 3.1%

Данните в този момент не са изненада - доста икономисти чакаха мощно начало на годината. Зад причините им стояха по-силните приходи от Данък добавена стойност, данните за индустрията, както и за износа. Продажбите на артикули и услуги зад граница се усилват по-бързо от вноса, което свива комерсиалния недостиг.

По-слабо ползване

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Известна неприятна изненада може да се търси в по-слабия ритъм, с който нараства потреблението – на годишна база това е най-ниският резултат за последните четири тримесечия – 3.5%, по отношение на 5% предходното. Това ненапълно обаче се изяснява и с празничните покупки в края на всяка година и известно изстудяване на потребителските разноски първоначално. Според Георги Ангелов от " Отворено общество " евентуално резултат има и забавеното нарастване на заплатите в обществения бранш - то се случи от началото на април, а не от януари, каквито бяха първичните упования. Ангелов прибавя, че евентуално следващиоте тримесечия данните за потреблението ще се подобрят, защото безработицата продължава да спада, а заетите и заплатите да порастват. Кредитите за семействата също се усилват.
По-слабо повишаване има и при вложенията, които се покачват с 2.6% за януари-март, при равнища от 6-7% за предходните три интервала.

В номинално изражение размерът на Брутният вътрешен продукт за трите месеца доближава 23.88 милиарда лева, а добавената стойност е 20.3 милиарда лева

По-добра година

Като цяло упованията са тази година да е по-добра за българската стопанска система по отношение на 2018 година Прогнозите са в необятните граници сред 3.1% на Световната банка до 3.6% на Българска народна банка. Министерство на финансите чака 3.4% напредък за 2019 година

Данните от пазара на труда също демонстрират усъвършенстване - броят на хората без работа продължава да се намалява като коефициента на безработица пада до 5%. След като няколко следващи тримесечия броят на заетите намаляваше, в този момент Национален статистически институт регистрира 48.5 хиляди повече трудещи се по отношение на същия интервал на предходната година.

Данните на Национален статистически институт за инфлацията демонстрират, че тя продължава да пораства, което не е изненадващо на фона на икономическия напредък и ценовото догонване на страните от Евросъюза. През април тя е 3.7% на годишна база, което е четвърти месец на повишаване. Спрямо март покачването на цените е с 0.5%.

Повече по тематиката четете в седмичния брой на " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР