Износът и вносът на Китай нараснаха през януари много по-солидно

...
Износът и вносът на Китай нараснаха през януари много по-солидно
Коментари Харесай

Здрав подем на международната търговия на Китай през януари



Износът и вносът на Китай набъбнаха през януари доста по-солидно от предстоящото, сигнализирайки за мощно началото на новата година както за китайската стопанска система, по този начин и за световното търсене (потребление), демонстрират данни на Генералната митническа администрация на страната.

Китайският експорт се усили през януари с 11,1% на годишна база, надвишавайки упованията на финансовите пазари за покачване с към 10% и след негово нарастване с 10,9% месец по-рано. В същото време вносът записва още по-бурен растеж, нараствайки с цели 36,9% след непретенциозно нарастване с 4,5% в края на 2017-а година и осреднена прогноза за покачване с 10,2 на 100.

По-солидното от предстоящото нарастване на китайския експорт е знак за продължаващ напредък на външното ползване и респективно на световната стопанската система. В същото време шокиращият растеж на вноса в Китай с близо 37% евентуално ще парира част от терзанията след по-слабите декемврийски данни, че втората по мощ международна стопанска система може да се окаже през новата година под отрицателното въздействие на по-слабо вътрешно ползване предвид на политиките на управляващите в Пекин за понижаване на евтиното кредитиране и на замърсяването на въздуха чрез ограничение на нездравословното за околната среда индустриално произвеждане в страната през зимния интервал.

Здравият напредък на вноса докара до внезапно стесняване на комерсиалния остатък на Китай при започване на новата година до едвам 20,34 милиарда щатски $ от остатък за цели 54,69 милиарда $ през декември и упования за положителен търговски баланс от към 54,0 милиарда $.

Въпреки много мощните данни за интернационалната търговия на Китай, мнозина икономисти и анализатори предизвестяват, че здравият напредък на вноса и износа през януари евентуално е обвързван със обстоятелството, че през 2017-а година така наречен " Лунарна Нова година " (Kитайската нова година) се падна в края на януари и началото на февруари, до момента в който през актуалната календарна година формалната едноседмична новогодишна отмора в Китай ще стартира от 16-и февруари.

С оглед на този важен сезонен фактор, на данните за китайската интернационална търговия през първите два месеца на всяка една календарна година би трябвало да се гледа с огромна доза нерешителност. Така да вземем за пример, огромна част от здравия растеж на китайския импорт през януари 2018-а година евентуално се дължи на натрупването на спомагателни складови ресурси от предприятията в страната преди формалните празници за " Лунарната Нова година ", когато стопира съвсем цялата индустриална активност в страната.

Въпреки това, повишението на импорта с близо 37% в границите на месец и следващото солидно повишаване на китайския експорт с към 11%, в композиция с оповестените преди дни поредност мощни изследвания за промишлената и интензивността в областта на услугите, допускат, че стопанската система на Китай се намира в много добра форма първоначално 2018-а година и даже може да бъде реализирано известно ускорение на растежа макар рестриктивните ограничения предприемани от управляващите в Пекин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР