Изнесоха актуални данни за компенсациите за българския бизнес.Фирмите в страната

...
Изнесоха актуални данни за компенсациите за българския бизнес.Фирмите в страната
Коментари Харесай

Компенсациите за тока за бизнеса надхвърлиха 4.4 млрд. лева

Изнесоха настоящи данни за обезщетенията за българския бизнес.

Фирмите в страната са получили над 4,4 милиарда лева като обезщетения за високите цени на тока. Това излиза наяве от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов на депутатски въпрос.

Програмата за компенсиране на бизнеса поради скъпата електрическа енергия започва от октомври 2021 година След това от 1 юли 2022 година с актуализацията на бюджета мярката беше изменена и цените на тока за бизнеса действително бяха закрепени, тъй като компаниите получаваха обезщетения за цените над 250 лева за мегаватчас, като в допълнение плащаха цените за достъп до електроразпределителната мрежа и за транспорт на електрическата енергия, написа econ.bg.

От началото на 2023 година цените на тока за бизнеса действително са намалени с към 20 на 100, тъй като компаниите към този момент получават обезщетения за цените на електрическата енергия над 200 лева за мегаватчас, като не престават да заплащат цените за достъп и транспорт. Дали това ще докара да намаляване на цените на стоките и услугите занапред следва да забележим.

В програмата за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия попадат към 633 хиляди крайни клиенти, като измежду тях са компании, образователни заведения, храмове, театри, лечебни заведения и т. н.

За интервала след смяна на програмата за компенсиране на бизнеса, от 1 юли до 31 октомври 2022 година от Фонд “Сигурност на електроенергийната система ” на небитовите консуматори на ток са изплатени 2,447 милиарда лева, излиза наяве от отговора на министър Росен Христов. В първата част от програмата, в интервала от 1 октомври 2021 година до 30 юни 2022 година, изплатените средства за обезщетения поради скъпия ток са 1,984 милиарда лева Така общата сума на изплатените обезщетения надминава 4,4 милиарда лева

Само от януари до ноември предходната година вноските на държавните енергийни предприятия във Фонд “Сигурност на електроенергийната система ” (ФСЕС) са в размер на 3,5 милиарда лева Средствата от държавните сдружения влизат във фонда по две посоки. Първо, средствата за компенсиране на бизнеса поради скъпия ток се набираха посредством целеви вноски на държавните енергийни сдружения във ФСЕС. С тази цел от януари до ноември 2022 година от БЕХ са внесли във ФСЕС 2,976 милиарда лева Освен това, държавните енергийни сдружения внасят във фонда 5% от приходите си от продажба на ток. Вноските във фонда от Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2 ” са 167,8 млн. лева, от АЕЦ “Козлодуй ” са внесли 285,8 млн. лева, от ЕСО - 34 млн. лева, от “Булгартрансгаз ”- 32,29 млн. лева, от НЕК - 10,45 млн. лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР