Изнесеното студио на Радиоприемница и днес е в Народния театър

...
Изнесеното студио на Радиоприемница и днес е в Народния театър
Коментари Харесай

Калигула губи гравитацията си, удря шамари и подклажда вътрешния ни бунт

Изнесеното студио на Радиоприемница и през днешния ден е в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, който е хазаин и уредник на самодейността „ Театър пред театъра “ от 30 юни нататък.

Част от екипа на постановката „ Калигула “ е към микрофоните на Радио София – изпълнителят на основната роля Деян Донков, режисьорът Диана Добрева и драматургът и преводач Александър Секулов.
Хитовият театър ще бъде показан под звездите на 1 и 2 юли.

Диана Добрева изяснява: „ Калигула “ на Албер Камю е пиеса, която постоянно ме е впечатлявала със своето извънредно, екзистенциално обръщение – през тематиката за диктатора актьор, за индивидът, който не е задоволен от по този начин устроения свят (Светът, какъвто е, той е непоносим). Темата за вътрешната гражданска война против света, който не му харесва. Артист, даже и режисьор с огромна власт и воля.
Представлението се развива, губи своята гравитация и отива нагоре...

Деян Донков е измежду най-силните, един цялостен артист. Със своята си полуда, неконтролируемост, протест, който носи – обосновава избора си за Калигула Диана Добрева. - Поемите на Александър Секулов от книгата „ Море на живите “ пък са свързващо звено сред сцените и издигат постановката на по-високо равнище.

 Снимка Изпълнението не е по шаблон. За всеки персонаж се подхожда самостоятелно. Всичко се реализира с обич – безапелационен е самият Деян Донков . - За ролята на Калигула се отърсвам от всевъзможни битови проблеми и излизам на сцената безусловно чист и вманиачен като бяло платно. С Диана взаимно изработихме вътрешния свят на Калигула. Образът не е стандартен. Актуален е. Зрителят има потребност от такива плесници. Изкуството би трябвало да буди, не да гъделичка… Предпочитам изключителните персонажи.

Според Александър Секулов и Деян Донков, и Диана Добрева се пробват да преминат оттатък границата на свободата.
Това е рискова игра, само че започнеш ли я, не можеш да спреш. Но единствено (в) отместването на свободата все по-далеч, все по-високо, има смисъл…
Ако няма изострени сетива, потапяйки се в режисурата на Диана Добрева, човек неизбежно става свръх сензитивен. Деян Донков ме изненада и убеди какъв брой доста текст би трябвало да има в главата си един огромен артист, с цел да мине напред, да направи връзките, да построи характера на героя си… Малко хора знаят или подозират какъв брой е значимо да работиш с артист, който партнира.

По думите на драматурга единствено размерът на страната пречи да се съпоставим със международните колоси и да забележим, че в театъра имаме създатели от толкоз огромна големина. Тази режисура на „ Калигула “ може да се играе с триумф и в Ню Йорк… Самият Секулов признава, че пред килията на литератора избира кошера на театъра.

Чуйте диалога на Катя Василева с Диана Добрева, Деян Донков и Александър Секулов.

Вижте видеозапис от срещата ни в Народния спектакъл на фейсбук страницата на Радио София.


И заповядайте на сцената пред Народния спектакъл на 1 и 2 юли да видите спектакъла, на който бе отдадена и тази Радиоприемница.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР