Изненадващата среща на външните министри от ЕС в Киев в

...
Изненадващата среща на външните министри от ЕС в Киев в
Коментари Харесай

ЕС предлага 5 милиарда евро помощ за Киев за 2024 г.

Изненадващата среща на външните министри от Европейски Съюз в Киев в понеделник е „ мощен сигнал към Русия “. Ние ще продължим да поддържаме битката за независимост и самостоятелност на Украйна против съветската инвазия, съобщи първият посланик на блока Жозеп Борел.

Освен това той разгласи бъдеща рамка за финансиране за Украйна на стойност 5 милиарда евро за 2024 година Парите ще дойдат от европейския механизъм за поддръжка на мира.

" Предложих нов двустранен дълголетен пакет за Украйна до 5 милиарда евро за идната година. Ще има повече средства и се надявам, че можем да реализираме съглашение преди края на годината. Държавите-членки би трябвало да реализират единодушие по отношение на прегледа на многогодишната финансова рамка. Ние продължаваме да образоваме украински бойци, през идващите месеци ще обучим още 40 000, като това включва профилирано образование и такова за водачи на изтребители ", съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

Той добави още, че съдействието сред европейската и украинската отбранителна индустрия.

Освен това средствата по европейския механизъм за поддръжка на мира ще се употребяват за подсилване на киберзащитата и отбраната против хибридните закани като дезинформацията и създаването на общи стратегически връзки. Борел посочи като основно изискване за икономическото възобновяване на Украйна и поддръжката за разминирането.

Президентът Володимир Зеленски се обърна към външните министри, измежду които беше и българският Мария Габриел, че успеха на Украйна във войната против Русия зависи от съдействието с Европейски Съюз .

В своето изявление, пристигнало откакто, украинският президент също по този начин акцентира смисъла на " поддръжката в региона на защитата " за Украйна по време на войната.

Зеленски връчи държавни награди на няколко дипломати за приноса им към Украйна. Отличия получиха външните министри Ирландия, Италия, Румъния, Франция и Дания.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР