Изнасилват я жестоко и я хвърлят от прозореца. А после

...
Изнасилват я жестоко и я хвърлят от прозореца. А после
Коментари Харесай

Изнасилена и изхвърлена от прозореца: жестоките убийства на жени в Турция


Изнасилват я грубо и я хвърлят от прозореца. А след това споделят, че дамата сама била скочила. В Турция причинителите на такива закононарушения знаят, че в случай че показват убийството за самоубийство, съвсем несъмнено ще се измъкнат.

Протестна акция след убийството на 23-годишната Шуле Чет

Ужасяващите убийства на дами не са рядко събитие в Турция. И всяко ново такова ликвидиране хвърля в потрес обществото. Дълбока диря в груповата памет остави най-много убийството на 23-годишната Шуле Чет в Анкара през май 2018 година. Двама пияни мъже, един от които нейният шеф, брутално я изнасилват, след което я изхвърлят през прозореца на офиса. По-късно заявяват пред полицията, че Чет сама протегнала ръка на живота си. Съдебно-медицинската експертиза обаче открива, че младата жена има строшен врат и разкъсвания в аналната област, а в кръвта ѝ са установени упойващи субстанции - все признаци, които не приказват за самоубийство.

Съдебният развой продължава половин година, съпътстват го демонстрации и прояви на взаимност от страна на женските придвижвания, а отзвукът в обществените мрежи е изключително мощен. Всичко това дава плодове: съдът в Анкара осъжда главния обвинен на доживотно отнемане от независимост, а неговият съизвършител влиза за 19 години зад решетките.

Гражданските групи, защитаващи правата на дамите, още тогава се надяват, че публичният напън, провокиран от този драматичен случай, ще подтикне към дейности и турското правораздаване. Но от този момент до през днешния ден като че ли нищо не се е трансформирало. Не секват новините за убийства на дами, които биват представяни като самоубийства.
Редакцията предлага
" Самоубийството " на Айтен от Диарбекир

От медиите турското общество научи и за драмата с 35-годишната Айтен Кая от Диарбекир, която беше намерена обесена в къщата си. Следствието стигна до извода, че дамата се е самоубила и прокуратурата приключи делото. Близките на починалата обаче не се помириха. Те са уверени, че става дума за ликвидиране - още повече, че резултатите от следствието изобилстват от несъгласия. В документа от аутопсията да вземем за пример не е посочен точният час на гибелта. Освен това цялото тяло на жертвата било осеяно с кръвоизливи, които са необикновени при самообесване. Аутопсията открила и кръвоизливи, породени три дни по-рано, което по време съответствува с деня, когато брачният партньор на Айтен Кая, сезонен служащ, си бил у дома. Въпреки многочислените улики обаче прокуратурата отхвърли да възобнови следствието.

Адвокатката Гурбет Гьозде Енгин от женското съдружие „ Роза “ изяснява, че в границите на идващите няколко седмици още четири дами умират при сходни условия, а прокуратурата всякога прекратява разследването. Хатидже Чорук от друга женска организация твърди, че отговорност носи цялата турска правосъдна система: „ Винаги би трябвало да сме подозрителни, когато гибелта на жена се афишира за самоубийство. В такива случаи все по-често става дума за прикриване на по този начин наречените женоубийства (фемицид) “.

Истанбулската правозащитничка Лейла Сойдънч също счита, че казусът е систематичен: „ В едно правораздаване, доминирано от мъже, доста закононарушения против дами си остават ненаказани “. По нейните думи, убийците могат да разчитат, че ще се измъкнат от правосъдно гонене, в случай че инсценират самоубийството на жертвата си.

Стотици убийства на дами

Социалните мрежи и дейностите на гражданските групи за отбрана на женските права усилват натиска върху съответните институции в Турция. Но и държавното управление в Анкара, и правосъдната система дълго време си затваряха очите за казуса. Политическа воля за трайна битка против убийствата на дами така и не се вижда. А съгласно организацията „ Ще спрем убийствата на дами “, единствено през предходната година в страната са били регистрирани 300 убийства на дами. А 171 смъртни случая, в това число и хипотетични самоубийства, са били категоризирани като „ съмнителни “.

Дъждовни води осведоми с нерешителност по тематики, свързани със самоубийства, защото избрани вести биха могли да провокират нежелани опити за подражателство. Всеки, който се усеща в тежко прочувствено състояние, може да потърси помощ: информация за организации, които в другите страни оказват поддръжка в такива случаи, можете да намерите на уеб страницата www.befrienders.org.

*****

Вижте и това видео:
" Моят мъж ми аргументи толкоз доста страдалчество "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР