Измръзване може да се получи при температури малко под нулата

...
Измръзване може да се получи при температури малко под нулата
Коментари Харесай

Направиха лекарство срещу измръзване

Измръзване може да се получи при температури малко под нулата (-0,55 °C), макар че тогава то нормално е леко и не води до трайни увреждания. Какво обаче се случва, в случай че живеете и работите някъде, където е доста по-студено?

Като канадец Стивън Р. Хол, учител по фармакология в Университета Ланкастър, е привикнал да вижда новинарски репортажи през зимата, които предизвестяват хората да заобикалят да излизат на открито, защото е допустимо да измръзнат „ за по-малко от минута “.

Досега точно това е било методът да се предотврати сходен инцидент; не е имало някакви способи за лекуване. Но на 14 февруари 2024 година Американската организация по храните и медикаментите разгласи, че е одобрила първото лекарство за лекуване на измръзване!

 Frostbitten hands

Измръзването е еволюционна реакция при излагане на нескончаем или рисков мраз, която води до стесняване на кръвоносните съдове и закъснение на притока на кръв в крайниците. По този метод се резервира топлината на кръвта в жизненоважните органи, което усилва шанса за оцеляване в рисковия мраз.

Недостатъкът е, че това на собствен ред може да докара до трайно увреждане на пръстите на ръцете, краката и елементи от лицето, като от време на време се постанова ампутация.

Новото лекарство, наречено илопрост (търговско название Aurlumyn), в действителност е остаряло, само че в този момент има ново предопределение. Първоначално то се е употребило за лекуване на високо кръвно налягане в белите дробове.

Лекарствата с променено предопределение към този момент са минали през значими (и скъпи) проби за сигурност при хората и заради това създаването им за спомагателни медицински проблеми е доста по-евтино (около 40-80 млн. щатски долара) в съпоставяне със основаването на ново лекарство (около 1-2 милиарда щатски долара), което прави пренасочването на медикаментите прелъстителен метод за намиране на нови лекувания.

Много медикаменти са били тествани като евентуални средства за лекуване на тежки измръзвания. Въпреки това илопростът е първият, който е подложен на клинично изпитване, при което пациенти са разпределени на инцидентен принцип да получават или не.

Проучването открива, че 60% от страдащите, които не са получили илопрост, са имали задоволително тежки пострадвания, с цел да се наложи ампутация, спрямо 0% от пациентите, които са го получили.

Въпреки че общият брой на пациентите, тествани в това изследване, е дребен – 47 – обстоятелствата, че няма други утвърдени фармацевтични лекувания и впечатляващите резултати, са задоволителни, с цел да убедят организацията да утвърди тази терапия за тежки измръзвания.

Илопрост работи, като уголемява кръвоносните съдове (защото е вазодилататор) на пациентите и стопира образуването на кръвни съсиреци. Тъй като измръзването води до стесняване на кръвоносните съдове, това допуска, че един от механизмите, посредством които илопрост оказва помощ за заздравяването на измръзналата тъкан, е посредством превръщане на това стесняване.

Въпреки това всякога, когато се възвърне притокът на кръв в такава тъкан, той може парадоксално да утежни увреждането и да аргументи още по-големи вреди. Това се назовава „ реперфузионно увреждане “ и значително се дължи на неочаквания приток на О2, който предизвиква оксидативен стрес. Интересно е, че илопростът освен уголемява кръвоносните съдове, само че и понижава оксидативния стрес, което допуска, че този двоен механизъм на деяние може да помогне да се изясни капацитета като лекарство.

Измръзването е постоянно срещано положение в по-студените елементи на света, като едно финландско изследване открива, че 1,1% от популацията на страната претърпява тежки измръзвания всяка година, а 12,9% страдат от леки. Тъй като пострадванията от измръзване могат да бъдат съществени, утвърждението на лекарство, което доста понижава риска от животозастрашаващи ампутации на пръстите на ръцете, краката и лицата на пациентите, сигурно ще бъде добре пристигнало за мнозина.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР