Измирането на пчелите в плевенското село Петокладенци не се дължи

...
Измирането на пчелите в плевенското село Петокладенци не се дължи
Коментари Харесай

Какво убива пчелите в Плевенско?

Измирането на пчелите в плевенското село Петокладенци не се дължи на отравяне с препарат за растителна отбрана, най-вероятно от напръскване против комари и инсекти, това демонстрираха инспекциите на Българската организация по сигурност на храните. При тестът, взета от умрели пчели, е открито съществуване на дейни субстанции, които се съдържат в препарати за отнасяне против мухи, комари и пълзящи инсекти. Пчеларите от с. Петокладенци обаче изрично не са съгласни. Кметът на селото отхвърля да е имало напръскване отвън обитаемото място, а пчелините се намират отвън него.
Чакат се проучвания от още 3 региона в региона и има подозрения, че е допустимо точно препарати за растителна отбрана да са причина за всеобщото измиране на пчелите.
В регионална дирекция по земеделия в Плевен са подадени 5 тъжби. Засегнати са 4 общини Левски, Белене, Никопол и Гулянци, само че не всички села в тях. В рамките на 24 часа били образувани смесени комисии, които ревизирали региона, взели са растителни проби и от пчели.
До момента има три направени проучвания в тези наранени региони, обясниха комисиите, взели пробите. Няма сходство сред резултатите в пчелите и в растителните проби. Напълно е допустимо да се отровят пчели от биопестициди.
Тази година тези проучвания се поемат от Областната БАБХ. Чакат се проучванията. От има подозрения, че може да става дума за причина за гибелта - препарат за растителна отбрана.
Според доктор Юлиян Станчев, ръководител на регионалния пчеларски съюз през последния месец са се обадили пчелари от 22 села с отровени пчелни фамилии. " За доста от пчеларите това е злополука – купчина починали печели пред кошерите или в полето. ", сподели той пред Българска национална телевизия.
Причината е главно неспазване на съществени правила, залегнали в регламентиращи документи за запазване на пчелите при растително защитни мероприятия, като: напръскване в светлата част на деня, напръскване на цъфтяща растителност, при вятър, неуведомяване на пчеларите за акциите. Използва се и инсектицид, който отравя пчелите, употребяват се и подсладители, които притеглят вредители обаче и пчели.
По думите на пчелар в региона - към този момент 5-та година в региона се гледа царевица и 5-та година има всеобщо измиране на пчели, което не може да е инцидентно.
Затова, през днешния ден пчеларите от региона излизат на безмълвно бдение пред Съдебната палата в Плевен под мотото " Да спрем геноцида над пчелите ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР