Изминалото 9-месечие от 2022 г. е изключително успешно за пазара

...
Изминалото 9-месечие от 2022 г. е изключително успешно за пазара
Коментари Харесай

Над 50% от жителите до 25-годишна възраст живеят в пренаселено жилище

Изминалото 9-месечие от 2022 година е извънредно сполучливо за пазара на недвижими парцели. Около това мнение се сплотиха участниците по време на последната за тази година профилирана бизнес полемика, проведена от. Събитието се организира на 21 ноември в хотел " Hyatt Regency Sofia " и мина при извънреден интерес. Водещ на бизнес полемиката беше Снежана Стойчева, шеф на Imoti.net.

В рамките на професионалната работна среща Невена Стоянова - ръководещ шеф на Luximmo Finest Estates, показа, че през последните 2 години нараства ползата към по-големи жилища. Тя уточни, че в случай че допреди 2020 година купувачите са търсили основно парцели с до 2 спални, то през днешния ден се търсят първокласни парцели с най-малко 4 спални, всяка от които със независима баня. Задължително изискване на купувачите е и жилището да има зелена повърхност - личен двор, градина или просторна тераса. Невена Стоянова изрази мнението, че купувачите на скъпи и стилни жилища от ден на ден се интересуват от другите улеснения, търсейки смарт домове и софтуерни домашни системи.

Още от 2020 година се следи засилено внимание към закупуването на къщи в региони, близки до огромните градове в страната. Това съобщи създателят на iHome Real Estate - Христо Георгиев. По негово мнение сходни парцели, намиращи се в по-спокойни и изолирани места наоколо до природата, се търсят най-вече като втори дом.

Какви са провокациите пред новото строителство в българската столица разяснява Георги Шопов - ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП). По време на бизнес полемиката на Imoti.net той акцентира, че наклонността, която се следи през последната година, е да се избира не просто парцел, а и среда на живот. За купувачите през днешния ден е извънредно значимо с изключение на високо качество на строителство, парцелът, който изберат за собствен дом, да бъде ситуиран на отзивчиво място с добра инфраструктура. По негово мнение тези особености при избор на парцел ще продължат да бъдат настоящи и в бъдеще. Георги Шопов съобщи още, че пазарът на недвижими парцели е безконечен, защото хората постоянно ще желаят да имат повече.

През миналото деветмесечие се следи наклонност в търсенето на приключени парцели, като 84% от жилищата са монолит. Това съобщи Даниела Иванова - шеф отдел " Ключови партньорства " в Пощенска банка. По време на профилираното събитие тя показа разбор на жилищното кредитиране и трендовете за 2022 година Даниела Иванова уточни, че 15% е растежът на междинния размер на жилищен заем в София. С 15% се усилва и растежът на междинния размер на приходите на клиентите през тази година.

Експертните оценки на недвижими парцели доста са намалели през 2022 година. Това съобщи Ценка Божилова от Адванс - експертни оценки. По думите ѝ това се дължи на понижаване броя на обявите в последното тримесечие. Относно повишените цени в имотния отрасъл през тази година, Ценка Божилова направи прогноза, че качествените парцели ще продължат да поддържат високи цени на имотния пазар и вероятността за понижаване на повишените цени сега е дребна.

Повече за PropTech през призмата на вложенията по време на рецесия, разяснява Силвия Павлова - създател на PropTech Bulgaria. Тя показа, че PropTech решенията са едни от факторите, които могат да оказват помощ на бизнеса с недвижими парцели. Тя разяснява, че България е на 6-то място по PropTech нововъведения, като това не е прекомерно обратно в листата, само че е налице поле за развиване. В умозаключение браншовият специалист показа, че по време на COVID-кризата в никакъв случай не са ощетени всички бизнеси в стопанската система и в сходна обстановка най-важното е фирмите да влагат, с цел да изкарат спомагателна облага, вместо да икономисват и да понижат още повече своите доходи.

След дигитализацията на банките и други компании се стремят да улеснят своите консуматори, като им дават бързи и комфортни услуги. Такава е и платформата Мирител, която обезпечава от едно място всички документи, изисквани за пазаруване или пласиране на парцел. Това съобщи Радослав Данков, представител на компанията. Той уточни, че всеки клиент желае да получи информацията, от която се нуждае, по най-лесния метод. Платформата работи с всяка една община и с всяка една работа на кадастъра. Данков добави, че услугата е огромно облекчение, както за купувача или продавача, по този начин и за организации за недвижими парцели.

Над 50% от жителите до 25-годишна възраст живеят в пренаселено жилище. Това стана ясно по време на разбора на д.и.н. Мирослав Владимиров от ЕРА България. Според него това е повода да има огромно търсене на имотния пазар. Той изрази мнението, че по времето на COVID-пандемията всички са желали да живеят на по-широко и това е провокирало растежи, които преди не са се следили.

Бизнес полемиките се реализират в унисон с цялостната задача на Imoti.net, част от Investor Media Group, да подтиква транспарантното и професионално развиване на имотния бизнес в интерес на потребителите. Те са част от програмата на " Годишните награди на Imoti.net ", които през 2022г. се организират за седма поредна година и отличиха най-хубавите в бранша на недвижимите парцели за миналата 2021 година.

Генерален сътрудник на " Годишни награди на Imoti.net " е Пощенска банка. Основен сътрудник е Националната асоциация на строителните бизнесмени. Събитието се организира с поддръжката на ЗАД " Армеец " и организациите за недвижими парцели носители на влиятелни награди от състезанието Годишни награди на Imoti.net - Bulgarian Properties, ERA недвижими парцели, Сандер Корект недвижими парцели, Явлена недвижими парцели, Софконсулт и фирмите Адванс експертни оценки и Мирител-Електронни услуги.

Институционални сътрудници са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и международно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска комерсиална и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия.

Медийни сътрудници са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BGLOBAL, Градът Медия Груп, вeстник " Строител " и Stolica.bg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР