Изминаха три седмици, откакто Северна Корея обяви първия си случай

...
Изминаха три седмици, откакто Северна Корея обяви първия си случай
Коментари Харесай

Мистерията на COVID огнището в Северна Корея

Изминаха три седмици, откогато Северна Корея разгласи първия си случай на COVID-19. Правителството твърди, че огнището е под надзор, само че детайлностите остават мистерия.

Ким Хуанг-сун седеше самичък в кухнята си в Сеул, когато телефонът му иззвъня. Беше китайски брокер с новините, които чакаше. Семейството му можеше да приказва.

Изминаха 10 години, откогато Хуанг-сун избяга самичък от Северна Корея. Двете му деца, внуците и 85-годишната му майка са към момента там, а той е изгубил вярата в миналото да ги измъкне. Тези секрети телефонни позвънявания са единствената връзка, която има с тях. Хуанг-сун знае да не желае прекалено много информация, ако ги подслушват. Той поддържа диалозите си къси, в никакъв случай повече от пет минути.

Два дни по-рано Северна Корея разгласи първия си случай на ковид.

Данните, оповестени от държавното управление, в невиждан ход, демонстрират, че вирусът се е популяризирал бързо във всяка провинция в страната.

" Казаха ми, че доста хора са заболели от тресчица ", споделя Хуанг-сун. " Имам предусещане, че обстановката е доста неприятна. Казаха, че всеки се разхожда и пита всеки, който срещне, за лекарство. Всеки търси нещо, с цел да смъкна температурата си, само че никой не може да откри медикаменти. "

Хуанг-сун не посмя да попита какъв брой души умират. Ако бяха подслушани да приказват за смъртни случаи, това може да се преглежда като рецензия на държавното управление, а той се опасява, че фамилията му може да бъде убито.

Досега към 15% от популацията са се разболяли от " температура " по публични данни. Липсата на проби значи, че по този начин се разказват случаите.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун призна дефицита на медикаменти, като подреди на армията да разпредели запасите си.

Болниците и аптеките в Северна Корея не са имали медикаменти от години, споделя Хуанг-сун. Лекарите изписват рецепта и зависи от пациента да откри това, от което се нуждае и да го купи, или от някой, който продава непосредствено от къщата си, или от локалния пазар.

" Ако имате потребност от анестезия за интервенция, би трябвало да отидете на пазара, с цел да я вземете и да я занесете в болничното заведение ", споделя той. " Но в този момент даже продавачите на пазара нямат нищо. Правителството споделя на популацията да свари борови листа и вместо медикаменти те пият сместа ", обяснило фамилията му. Държавните вести също предлагат гаргара със солена вода за облекчение на признаците.

" Това се случва, когато нямат медикаменти. Те минават към обичайна медицина ", споделя доктор Наги Шафик, който работи за Unicef ​​в севернокорейските села от 2001 година Когато бил там за последно през 2019 година, медикаментите към този момент се изчерпвали. " Имаше, само че доста, доста малко ", споделя той.

Почти всички медикаменти се внасят от Китай и последните две години на затваряне на границите стопираха този импорт.

Скоел Парк, от организацията Liberty в Северна Корея, оказва помощ на избягалите от Севера да се заселят в Южна. Тези, които са говорили със фамилията си у дома, са му споделили, че има дефицит на медикаменти. " Това, което беше останало, беше изкупено, тласкайки цените до небесата ", споделя той.

Национален локдаун

Правителството разпореди народен локдаун в деня на оповестяването на епидемията. Това провокира угриженост, че хората, които не могат да получат храна, ще умрат от апетит. Поне някои обаче наподобява са съумели да изоставен домовете си, с цел да работят и да се занимават със земеделие.

Снимки, направени през границата в Южна Корея от уеб страницата за наблюдаване NK News, демонстрират селскостопански служащи в нивите в дните след налагането на блокирането.

Въпреки това, тук-там с висок % на заразяване, в това число столицата Пхенян, се оповестява, че хората са били затворени в домовете си.

Лий Санг Йонг ръководи Daily NK, основан в Сеул уеб страница, и има мрежа от източници в Северна Корея. В град Хиесан на китайската граница той споделя, че на хората не е било разрешено да напущат домовете си в продължение на 10 дни през май. Когато блокирането беше отстранено, съгласно източника му, повече от дузина хора са открити припаднали в домовете си, отслабени от липса на храна.

Официални смъртни случаи в КНДР

Досега публично са обявени единствено 70 смъртни случая. Това би сложило смъртността от COVID-19 в Северна Корея на 0,002% - най-ниската в света.

" За страна с неприятна здравна система, където никой не е имунизиран, тези бройки нямат логичност ", споделя Мартин Уилямс, който наблюдава данните за платформата за разбор 38 North.

Той показва още една чудноватост. Смъртните случаи доближиха връх, до момента в който случаите към момента се увеличаваха. " С COVID-19 знаем, че смъртните случаи нормално следват инфекциите с две до три седмици. Така че знаем, че тези числа са погрешни, само че не знаем за какво. "

Той изяснява, че с изключение на неправилно отчитане на национално равнище, локалните здравни чиновници може да не желаят да признаят какъв брой хора са умряли, от боязън да не бъдат осъдени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР