Изминаха седем години, откакто конфликтът между подкрепяните от Русия сепаратисти

...
Изминаха седем години, откакто конфликтът между подкрепяните от Русия сепаратисти
Коментари Харесай

7 г. след войната в Източна Украйна: Хиляди семейства нямат достъп до чиста питейна вода

Изминаха седем години, откогато спорът сред подкрепяните от Русия сепаратисти и украински бойци избухна за първи път в региона на Донецк и Луганск, Източна Украйна, трансформирайки достъпа до питейна вода в битка за милиони.

И до през днешния ден нестихващите престрелки не престават да заплашват водоснабдяването на фамилиите в района, за които готвенето, миенето на ръцете и достъпът до чиста питейна вода са всекидневно предизвикателство. Засегнати са освен семействата, само че и детските градини, учебните заведения и лечебните заведения в селата в Донбас. Продължаващата повече от година Коронавирус рецесия единствено ускорява изолацията на така и така откъснатите от света обитаеми места без медикаменти, храна и здравни услуги.

Пищевик – забравеното село на края на света

Контролно-пропускателният пункт в село Пищевик нормално е запустял, само че един път седмично по улицата се чува тракането на колелата на количките, с които локалните поданици донасят пластмасови контейнери и се редят на опашка покрай огромен бял контейнер с надпис „ Питейна вода “, оповестява УНИЦЕФ.

„ Идваме тук, с цел да вземем вода, тъй като към този момент седем години нямаме лична “, споделя Лариса, пенсионерка, живееща в селото.

Снимка: УНИЦЕФ

За втора поредна година в обитаемото място питейна вода се доставя от УНИЦЕФ и благотворителната организация „ АДРА”, като част от план за водоснабдяване на обитаемоте места на така наречен „ контактната линия” в Донбас. Тази година, с помощта на филантропичната помощ на Европейския съюз, селото ще получава кубически метър питейна вода всяка седмица.

Лариса и останалите локални поданици нормално идват на КПП-то доста преди първата водоноска за популярния ден от седмицата.

„ Водата от чешмата не тече и кладенците пресъхнаха, когато войната стартира. Селото е изоставено, никой не се нуждае от нас. Добре е, че ни носят вода ", прибавя тя.

Половината от популацията на Пищевик към този момент е напуснало селото поради обстрели, безработица и изолираност. Повечето здания са или унищожени, или изоставени. В селото са останали единствено 17 поданици, както и военните, които дават дежурства на пункта, трансформирал се в единственото „ обществено заведение” в селото.

Снимка: УНИЦЕФ

„ Продължаващият спор научи хората да се оправят с всичко. Използваме водата деликатно и постоянно оставяме малко, защото се опасяваме, че поради престрелки водоноската може да не пристигна, или че снегът може да покрие пътя”, споделя пенсионерката.

Цел номер 1 – обезпечаване на чиста вода за децата

Град Маринка в Донецка област е на съвсем 100 километра от село Пищевик, само че проблемите му са сходни. Населеното място също живее под опасност от обстрел, наземни мини и нестабилно водоснабдяване.

„ Последният път, когато имахме чешмяна вода, беше преди седем години, преди войната “, споделя Алла Деменко, шеф на детска градина в града.

Снимка: УНИЦЕФ

Тъй като тръбопроводът, доставящ питейна вода, е бил погубен по време на военните дейности, Маринка е принудена да разчита на изпомпвана или бутилирана вода.

„ Снабдяват ни с вода от язовир " Карловске ", която има зелен цвят, неприятна миризма и от време на време даже можете да видите риба в нея “, прибавя тя.

Алла споделя, че чиновниците в детската градина не мият чинии с нея. За готвене, пиянство и разчистване личният състав употребява вода, доставена от УНИЦЕФ с финансова поддръжка от Европейския съюз. Сините резервоари, инсталирани на първия етаж на детската градина, се пълнят един път седмично.

Снимка: УНИЦЕФ

Всеки клас в детската градина има маса с чисти чаши и тенджера с питейна вода. По този метод децата могат безвредно да се хидратират денем.

Капка масло в нестихващия огън - военните дейности в Донбас още веднъж се разпалват

На този декор тлеещата седемгодишна война в Източна Украйна внезапно се разпали през последните дни. Четирима украински бойци бяха убити след траяла няколко часа борба предишния петък северно от сепаратистката цитадела в Донецк. Това е най-големият брой жертви на държавните сили на Киев от последното несигурно преустановяване на огъня в действие от юли предходната година, написа „ Файненшъл Таймс”.

Смъртта на военните, както и скупчването на съветски войски на границата, притегли вниманието на висши американски представители в Европа и Вашингтон. Миналата седмица европейското командване на Съединени американски щати увеличи равнището на опасност от „ евентуална рецесия “ до „ евентуално неизбежна рецесия “, което е най-високото равнище, отбелязва „ Ню Йорк Таймс”.

Киев и Москва се упрекват взаимно поради ескалацията на спора, който лиши към 14 хиляди човешки живота, откогато Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 година Кремъл упреква украинските сили в подновяването на военните дейности, откакто войната се успокои през 2015 година в резултат на нестабилното спокойно съглашение от Минск, реализирано с посредничеството на Франция и Германия.

„ Ново експлоадиране на принуждение и струпване на сили в Източна Украйна може да бъде трик на Москва, която желае да ревизира степента на преданост на администрацията на Байдън към Украйна”, счита пенсионираният генерал-лейтенантът Фредерик Ходжис, който в миналото е командвал американските сили в Европа.

През януари по време на диалог сред Путин и Байдън, американският президент акцентира смисъла на суверенитета на Украйна, само че през цялото това време той не откри опция да беседва с украинския президент Владимир Зеленски, което повдига въпроса за сериозността на отношението на актуалната администрация към разрешаването на спора в тази страна, добавя „ Ню Йорк Таймс”.

Снимка: БГНЕС

Въпреки позиционния темперамент на войната, „ контактната линия” остава евентуална точка на възпламеняването на връзките на Русия със Запада. Понякога тя се назовава „ Нова Берлинска стена”, тъй като разделя селата и градовете в Източна Украйна по политически линии на спор сред Изтока и Запада, а не по етнически или различен симптом.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР