Изминаха повече от три седмици, откакто видеозаписът, на който бял

...
Изминаха повече от три седмици, откакто видеозаписът, на който бял
Коментари Харесай

Революцията в Америка поиска главата на полицията

Изминаха повече от три седмици, откогато видеозаписът, на който бял служител на реда притиска до гибел с коляното си врата на повален на земята негър, хвърли Съединените щати в невиждани митинги против расовата дискриминация, нерядко прерастващи в безредици и вандализъм. Освен че показват недоволството си от полицейското принуждение и упорстват за правдивост за гибелта на Джордж Флойд и други чернокожи жертви, протестиращите приканват за бързи и огромни промени в метода, по който действа политиката на Съединените щати.

Призивът "Дефинансирайте полицията " сплоти недоволните и в някои градове е съвсем сбъднат.

Активистите от години упорстват да се понижат парите за правоприлагащите органи – да се вземат средства от полицията и пандизите и да се влагат в общественополезни услуги. Основната концепция е приоритет в държавния бюджет да се дава на битката против безработицата, за опазване на здравето, обучение и други значими стратегии, а не на полицията. Привържениците на този метод считат, че това е най-хубавият път напред, защото опитите за реформиране на полицейските служби през последните пет години не са довели до нищо.

Някои от деятелите са подготвени

да се задоволят със непретенциозно понижение на финансирането, до момента в който други се афишират за цялостното унищожаване на полицията в настоящия й тип. Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който в никакъв случай не е страдал от липса на самочувствие, даже посочи себе си като образец за Америка – припомняйки по какъв начин е закрил грузинската полиция и я е основал отначало, което е довело до премахване на корупцията и съществени триумфи в битката с престъпността.

Минеаполис, градът, в който бе погубен Джордж Флойд, разумно бе първата сцена на митингите, както и на напъните за реформиране на ръководството. Дали поради безпристрастната оценка на прокурорите или поради уличния напън, само че служителят на реда, предизвикал гибелта на Флойд, бе упрекнат в преднамерено ликвидиране – което се случва извънредно рядко, когато дейности на чиновник на реда доведат до гибелта на арестуван.

Градският съвет на Минеаполис пък гласоподава единомислещо за разпускането на полицейските сили на града и замяната им с "общински " отдел за сигурност. Съветът утвърди и решение за започване на едногодишен развой за изследване и основаване на нов модел за сигурност на града. Кметът Джейкъб Фрей не утвърди предлагането, само че не съумя да го спре.

Досега никой не е дал изясненост

по какъв начин ще действа опазването на реда

след разпускането на полицията, само че градските управляващи оповестиха, че ще съберат съответните организации, с цел да обсъдят по какъв начин да се предотврати насилието, да се подсигурява зачитането на гражданските права и расово тъждество. Техните планове са проектът им за разпускането на полицията да бъде подложен на гласоподаване в Минеаполис по време на президентските избори на 3 ноември.

Подобни процеси са в ход и в други американски градове. В "Туитър " кметът на Ню Йорк Бил де Блазио показа оферти за реформиране на органите на реда, в това число проект за "Пренасочване на финансирането от полицията на Ню Йорк към юношески и обществени услуги ". Той разясни, че сумата ще бъде конкретизирана по време на разискването на бюджета от градския съвет. Градските съветници предложиха понижаване с 5 до 7 на 100 на парите на всички организации, в това число на бюджета на полицията от 5,9 милиарда $.

От полицейското ръководство опазиха бюджета си с аргумента, че орязването му ще докара до нарастване на престъпността, само че критиците не одобриха тези доводи, изтъквайки, че по време на неотдавнашна полицейска стачка престъпността дори е намаляла.

Междувременно кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети предложи бюджетът на локалната полиция, който е 3 милиарда $, да бъде орязан със 150 милиона.

Бостън, Сиатъл и други огромни американски градове оповестиха сходни планове. В Сиатъл

протестиращи окупираха центъра

и го оповестиха за "зона, свободна от полиция ".

"Местните терористи превзеха Сиатъл, които, несъмнено, се управляват от радикални леви демократи ", написа президентът Доналд Тръмп в Туитър, призовавайки към правда и ред. Той разкритикува също по този начин локалната "радикална лява " власт за нейното несправяне с митингите и прикани губернатора на щата Вашингтон Джей Инсли и кмета на Сиатъл Джени Дъркан да поемат контрола.

Инициативите на някои места са доста по-радикални от стъпките към промени във Вашингтон, само че и в американската столица си дадоха сметка, че няма да е допустимо умиротворяване, до момента в който не бъде отговорено на настояванията за дълбоки промени. Редица политици на национално равнище се присламчиха към митингите – някои евентуално тъй като в действителност имат вяра в издиганите дела, други – тъй като желаят да се възползват от тях, а трети може би и от боязън. Представители на Демократическата партия желаеха промени във федералните закони, които преди два месеца биха изглеждали даже радикални – като възбрана служителите на реда да ползват хватки с душене – само че през днешния ден

бледнеят на фона на локалните начинания.

Динамиката на политиката във Вашингтон обаче подсигурява, че в случай че доминираната от демократите Камара на представителите предложи нещо по-смело, то по този начин или другояче няма да мине поради опълчването на доминирания от републиканците Сенат и президента Доналд Тръмп.

Самият Тръмп подписа изпълнителна заповед, чиято цел е да спре полицейската грубост посредством ориентиране на федерални пари към тези полицейски служби, които дават отговор на избрани атестационни стандарти за потреблението на мощ. Освен това чиновниците на реда, които имат проблематична биография, отсега нататък по-трудно ще бъдат наемани от други ръководства. Изисква се също правосъдният министър (който е и основен прокурор) да сътвори база данни, проследяваща освобождаванията от служба и присъдите по наказателни и цивилен каузи против служители на реда поради несъразмерна приложимост на мощ.

Същевременно Тръмп отхвърли апелите за дефинансиране или разпускане на ръководствата. "Трябва да намерим общ език, само че твърдо се опълчвам на радикалните и рискови апели за понижаване на финансирането, разпускане и разформироване на полицейските ръководства. Без полицията настъпва безпорядък ", съобщи американският президент.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР