Изминаха над 40 дни от началото на скандала Апартаментгейт, но

...
Изминаха над 40 дни от началото на скандала Апартаментгейт, но
Коментари Харесай

Мълчание от прокуратурата и КПКОНПИ за Апартаментгейт

Изминаха над 40 дни от началото на абсурда " Апартаментгейт ", само че към момента Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и прокуратурата не са оповестили никакви резултати от инспекциите за случилото се, написа в. " Сега ".
Държавното обвиняване и КПКОНПИ почнаха да ревизират в края на март зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заменил два жилището и доплатил 100 хиляди лева, с цел да придобие първокласно жилище с частен асансьор в постройка на ул. " Латинка ". Това стана след сигнал на Гражданско придвижване " Боец ". Бившият правосъден министър Цецка Цачева е обект на инспекция поради жилището, който е закупила от строителната компания " Артекс ", както и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и някогашният зам.-спортен министър Ваня Колева, която е кумичка на Цветанов. Все още няма резултат и по инспекциите на прокуратурата против сина на ръководителя на Националната следствена работа Борислав Сарафов, ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за който се оказа, че не е заявил тераса от 186 кв.м, и ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов поради жилището на брачната половинка му Елисавета.
Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова се оказа в отпуск и по тази причина не знаела какво се случва, само че " би следвало другата седмица да може да кажем нещо, по този начин е планувано ". Пресаташето на КПКОНПИ Боряна Йотова пък сбито отговори, че " сега, в който има резултати, те ще бъдат оповестени ". Веднага по-късно тя посочи, че това се отнася за инспекциите, за които е сезирана със сигнали КПКОНПИ, а не по тези, по които държавното обвиняване е поръчало на комисията да извърши съответните дейности. Тя счита, че в. " Сега " има двоен критерий по отношение на институциите, тъй като пропуща да попита прокуратурата да вземем за пример за инспекцията против финансовия министър Владислав Горанов. " Когато инспекциите са от КПКОНПИ, звъните всеки ден и пишете по какъв начин още не са завършили, а когато са на друга институция, пропускате да ги попитате! От прокуратурата бяха споделили, че ще приключат (бел. ред. - инспекцията на Горанов) на 8 март, през днешния ден сме 7 май! ", сподели Йотова.
От формалните отговори на двете институции не излиза наяве за какво им е нужно толкоз доста време да открият противоречие сред приходите и имуществото на проверяваните лица и дали има спор на ползи при някои от тях, още повече че в инспекциите е впрегната и Национална агенция за приходите. След като толкоз време не стигна на държавния уред да разнищи аферата с жилищата, може да чакаме, че последната разпоредена все още инспекция от края на април против вицепремиера Красимир Каракачанов за недекларирани тераси няма да завърши преди изборите за Европейския парламент на 26 май. Остава и въпросът по какъв начин на КПКОНПИ ѝ стига времето да ревизира стотици имуществени заявления на хора от властта, в случай че работи с сходни темпове.
Но до момента в който резултатите от някои инспекции се бавят, то други въобще не са започвали. Такъв е казусът със зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев, против който има подаден сигнал преди близо месец поради имуществото му. Прокуратурата обаче настойчиво не осведоми да е почнала или да е наредила инспекция. Въпреки че Румяна Арнаудова даде обещание преди дни пред публицисти, че той ще бъде тестван, това към момента не е станало факт. На този декор изненада бързината, с която държавното обвиняване завърши инспекцията против някогашния зам.-икономически министър Александър Манолев - поради съмненията, че е употребявал евросредства през сложено лице, с цел да си направи къща за посетители, само че единствено за себе си. Само седмица беше задоволителна на прокуратурата да открие доказателства за закононарушение и даже да притегли Манолев като обвинен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР