Изминаха 4 години, през които Варна буквално се преобрази и

...
Изминаха 4 години, през които Варна буквално се преобрази и
Коментари Харесай

Кристиан Димитров, ГЕРБ – СДС: Спортът е приоритет за община Варна и изграждането на нова инфраструктура ще продължи с бързи темпове!

 Изминаха 4 години, през които Варна безусловно се преобрази и с изключение на в морска столица се трансформира и в спортна, показа за Varna24.bg Кристиан Димитров, шеф на дирекция " Спорт " в Община Варна и претендент за депутат от листата на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

" За този къс интервал от време успяхме да реализираме доста неща, да осъществяваме планове, които не бяха и помислени преди този момент. Видно е какво се случва, когато министър председателят на една страна има визия и отношение към развиването на спорта и спортната инфраструктура в народен мащаб. Аз мога да приказвам единствено за Варна, само че самоуверено мога да заявя, че в последните 4 години от ръководството на държавното управление този бранш се възроди. Започвам с една от емблемите на Варна -  Двореца на културата и спорта, където беше осъществен огромен ремонт.

Освен това, в границите на една година бяха открити три нови спортни комплекса във Варна.  Бяха осъществени поправки и съоръжение на дворовете на десетки учебни заведения в общината. Още толкоз спортни площадки бяха открити в града, които имат за цел да предизвикват всеобщия спорт в морската столица.

Паралелно с това беше осъществен ремонт на стадион " Черно море “, а в този момент следва довършването и на стадион " Спартак “.  В рамките на 4 години бяха осъществени и редица поправки на спортни уреди, измежду които зала " Черно море “, в която, както знаете, упражняват доста клубове и не на последно място би трябвало да споменем и новоизградената ветроходна база, която се употребява от клуб " Черно море Бриз “.

Предстои ни обаче и още доста работа. Сега би трябвало да се довърши залата в състезателен комплекс " Младост “, като планът е включен в Интегрирания проект за развиване на Варна.

За жителите на кварталите " Аспарухово “ и " Галата “ сме планували създаване на плувен басейн, който също е заложен в Интегрирания проект за развиване на града. Сега следва планиране на спортна зала в кв. " Възраждане “.

Това са единствено дребна част от осъществените и предстоящи планове в областта на спорта във Варна, само че ние в никакъв случай няма да кажем, че спортната инфраструктура е задоволителна. Докато не реализираме главната си цел – всеки един квартал да разполага с голям брой обекти, които да разрешават на варненци да упражняват всеобщ спорт – няма да спрем. Спортът е приоритет за община Варна и построяването на нова инфраструктура ще продължи с бързи темпове и през идващите години ", сподели Кристиан Димитров.

Той разяснява и обстоятелството, че с всяка минала година бюджетът за спорт в община Варна се усилва.

" Стратегията за развиването на спорта в община Варна е в действителност доста значим документ, с който се гордеем. Тя получи утвърждение от всички общински съветници в Общински съвет Варна, което изрично  говори по тази причина, какъв брой значим е  този бранш. Това е 5-годишна тактика, която следваме прецизно. Тя включва, както инфраструктурата, по този начин и годишно увеличение на бюджета за спортни действия във Варна.

През тази година имаме нарастване на бюджета с близо 200 000 лева, а настрана имаме и нарастване на средствата за спортните клубове с близо 10%. Знаете, че и страната усили двойно парите за спорт, които непосредствено влизат към клубовете. Всичко това е явен индикатор за устойчивата наклонност за увеличение на средствата за спорт. Лично аз съм уверен, че тази наклонност ще продължи и напред във времето ", сподели още Димитров.

Както стана известно, през тази година Варна ще бъде хазаин на огромни и значими спортни събития. По този мотив Кристиан Димитров разяснява:

" През тази година Варна отбелязва един доста значим празник: " 100 години Варна курортен град “. По тази причина, огромна част от събитията, които ще осъществяваме през идващите месеци ще преминат точно под това мото.  Всички спортни конгреси, включително и интернационалните надпревари, които би трябвало да се проведат в морската столица ще доведат до още по-голямото разпространение на Варна.

Тази година чакаме във Варна 4 европейски шампионати, олимпийска подготовка и една спортна купа. Толкова значими събития, от подобен сан  при това в една година – в никакъв случай не са били правени. Опита, който натрупахме във времето и мощната държавна поддръжка за Варна ни се отблагодарява с реализирането на тези огромни спортни събития в града.

Тази година започваме с Европейско състезание по плажен хандбал, следва ветроходство, след което ще сме домакини на Европейското състезание по художествена гимнастика, а в края на годината ще посрещнем Европейското състезание по киокушин.

Ще напомня, че през 2019-та година Варна беше определена за столица на спорта и популярност Богу, че тогава към момента не беше навлязла пандемията, тъй като успяхме да осъществяваме над 200 мероприятия.  Но по този начин или другояче с всяка минала година се усилват спортните събития във Варна, което с изключение на всичко е и чудесна реклама за града и за привличане на туристи в него.

През последните години фокусът в развиването на спорта във Варна бе ориентиран и към децата, на които се обезпечава безвъзмезден достъп до общинските бази.

Децата постоянно са били с главен приоритет за нас. Към момента, без значение пандемията, децата които са картотекирани към спортни федерации не престават да спортуват. Все отново спортът е здраве и тъкмо в този момент би трябвало да му обърнем по-голямо внимание. Във Варна има 60 клуба, които употребяват безусловно безплатно спортната база, а техният ангажимент е да организират начално образование по спорт. Подчертавам Варна е единствената община, която безплатно дава спортните си бази на клубове. Всеки родител може да се обади в съответния клуб или пък да ревизира в новият ни уебсайт и да реши къде да запише детето си на спорт. След като детето направи 8 или 12 тренировки и му хареса, то може да влезе в дадения клуб и да продължи да се развива в това направление. Само на басейн " Приморски “ упражняват над 2500 деца. Това е една от общо 18-те бази на община Варна, които се дават безплатно за потребностите на клубовете и развиването на спортната просвета измежду децата.

Всичко това демонстрира, че с изключение на спортна активност  община Варна развива и добра обществена политика в това отношение ", добави Кристиан Димитров.

Той разяснява и целите за тази година:

" Когато приказваме за народен мащаб, моето персонално мнение е, че би трябвало да се акцентира на ученическия спорт. Именно в учебните заведения са ангажирани най-вече деца, които биха могли да бъдат обхванати. Във Варна имаме създадена специфична методика, която се споделя " подготвителен урок “. В рамките на тази стратегия всеки един треньор може да влезе в часовете по физическо образование и дружно с учителите да проведат подготовка с децата. Тази методика работи към този момент 4 години във Варна и дава доста положителни резултати, тъй като децата имат пряк контакт с външен треньор и огромна част от тях се записват в разнообразни спортни клубове.  Тази методика може да бъде приложена в народен мащаб и да се трансформира в държавна политика.

Освен това би трябвало да се продължи интензивно с построяването на спортна инфраструктура. Приоритет би трябвало да са още веднъж учебните заведения, фитнесите навън, тъй като те притеглят доста хора към всеобщия спорт. Естествено, работи се и по огромните планове, където нещата виждаме, че вървят с положителни темпове.

Приходите от спортния тотализатор сега са доста  добри и чакаме да влязат повече средства в спортните клубове. От своя страна те се стимулират и ще съумяват да приготвят отлични спортни фрагменти. Всичко това – положителната инфраструктура, квалифицираните спортни фрагменти и развиването на ученическия спорт са моите персонални дела, за които ще се боря ", сподели в умозаключение специалистът.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР