Измина по-малко от седмица, откакто френските училища отново отвориха врати

...
Измина по-малко от седмица, откакто френските училища отново отвориха врати
Коментари Харесай

Френски училища са натоварени заради новите случаи на коронавирус

Измина по-малко от седмица, откогато френските учебни заведения още веднъж отвориха порти след Коледа, само че в гимназията " Жан Реноар " в Булон-Биланкур край Париж всеки четвърти преподавател и близо 50 възпитаници към този момент са заболели от ковид, предава организация Ройтерс.

С новите правила за тестване и следене на контактите, въведени от началото на този интервал, Аристид Адейлкалам, шеф на учебното заведение, в този момент е изправен пред голямо предизвикателство.

" Това е доста, доста, доста комплицирано ", споделя Адейлкалам, а очилата му се замъгляват поради маската, която носи. " Четиридесет и седем възпитаници имат ковид. Трябва да разпознавам контактите на всеки един от тях. Досега можехме да обработваме случаите един по един, когато ги откривахме. Сега сме претрупани. "

Училището има 620 възпитаници и 40 учители.

През последните месеци Франция сложи акцент върху запазването на учебните заведения отворени и към този момент не бърза да ги затваря при случаи на ковид, не удължава и ваканциите, с цел да отминат вълните на разновидностите Омикрон и Делта за разлика от някои прилежащи страни от Европейски Съюз.

Въпреки това учебните заведения настояват, че е станало доста мъчно да се оправят с огромното увеличение на случаите и с новите правила за тестване.

Когато възпитаник даде позитивен резултат, всеки от останалите би трябвало да си направи по три теста в границите на пет дни - първият е PCR или антигенен тест в център за тестване, другите два теста си ги прави самичък.

Това утежнява ситуацията с така и така дългите опашки за тестване в аптеките и лабораториите, защото броят на случаите набъбна до рекордно високи стойности.

През седмицата до 2 януари бяха направени рекордните 8,3 милиона теста за ковид и то преди края на празниците.

НА РЪБА

Учителските синдикати са ядосани, а един от тях - SNUipp-FSU, разгласи стачка за четвъртък, заявявайки, че " учебните заведения са пред гърмеж ".

Обвинявайки държавното управление, че е подхванало " рискована игра " със здравето на учителите и учениците, профсъюзът желае връщане към преустановяване на присъственото образование за всеки клас, в който има случаи на заболяването.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер отхвърли рецензиите в края на предходната седмица.

" Разбира се, че е мъчно, несъмнено, че е комплицирано ", сподели той за новия протокол за тестване в изявление за телевизия CNews. Но това е цената, която би трябвало да се заплати, с цел да останат учебните заведения отворени, съобщи той.

" Би било елементарно да се каже: децата повече не вървят на учебно заведение... само че аз не желая да е по този начин ", сподели Бланкер.

Въпреки бавния старт, дължащ се на съмнението за имунизиране, 90 на 100 от хората на възраст на и над 12 години във Франция са получили най-малко две дози ваксина против ковид. В края на декември стартира и имунизирането на деца от 5 до 11 години.

Франция заяви за 261 481 нови инфекции с ковид за ден в края на предходната седмица, което е по-малко от върха от над 332 000, подложен ден по-рано, само че по-късно броят на новите случаи за седем дни набъбна за първи път с над 200 000.

И освен преподавателите са недоволни. В учебното заведение " Жан Реноар " 11-годишният Дриса Кейта Сисе също усеща отмалялост от пандемията. " КОВИД просто не разхлабва хватката си ", споделя той с въздишка.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР