Измина една година на задълбочаващи се предизвикателства, които направиха света

...
Измина една година на задълбочаващи се предизвикателства, които направиха света
Коментари Харесай

Радев: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила

" Измина една година на задълбочаващи се провокации, които направиха света още по-тревожен и мъчно предвидим. Година, в която напъните на българската външна политика бяха ориентирани за гарантиране на непоклатимост и сигурност, учредени на разговор и съдействие. Година, в която България бе открита, съпричастна и солидарна " съобщи президентът Румен Радев на обичайния банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България, представен от Българска национална телевизия.

Радев напомни и че България е измежду първите страни, изпратили екипи в Турция след опустошителното земетресение. Пред посланиците президентът приказва и за войната в Украйна и споровете.

" Втора година напълно покрай нас бушува опустошителна война на Русия против Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, опустошения и неимоверно премеждия, всеки ден е опасност за световния мир, сигурност и икономическо развиване. Но и освен - очевидци сме на нови спорове, които носят неустойчивост, ескалация, деструктивност освен в Близкия изток, само че и по доста други горещи точки по света ", сподели още Радев.

Пред повече от 70 дипломати Радев приказва и за Шенген.

" Очаквам Европейският съюз да потвърди, че е съюз, учреден на правила и че не може повече България и Румъния да бъдат отвън пълноправното Шенгенско пространство, макар че сме реализатори всички нужни критерии и условия. Сред стратегически цели ще продължи да бъде участието ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и еврозоната ", сподели Радев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР