Измерването на кръвното налягане е нужно на всички хора, включително

...
Измерването на кръвното налягане е нужно на всички хора, включително
Коментари Харесай

Как да избегнем най-грубите грешки при мерене на кръвно

Измерването на кръвното налягане е нужно на всички хора, в това число и здравите. Промените в кръвното не се усещат от всички хора. Затова то би трябвало да бъде мерено постоянно. Ето за какво във всеки дом дружно с аптечката би трябвало да има и тонометър. Той е изключително настоящ за възрастните хора, хипертониците и бременните.

Ако ви боли главата, имате световъртеж или звук в ушите, усещате обща уязвимост, би трябвало да помислите за здравословното си положение. Всички тези признаци са непосредствено предизвестие, че би трябвало да следите за кръвното си налягане и да го мерите постоянно.

Измерването на кръвното е значимо, тъй като даже нищожно негово повишение над нормата към този момент носи закани за здравето ви:

с 1/3 нараства рискът от сърдечно-съдови болести;

2 пъти се усилва рискът от смъртност.

По статистика небрежното отношение към измененията в кръвното:

в 7 пъти усилва риска от инсулт;

4 пъти появяването на исхемична болест на сърцето;

2 пъти по-често пораждат проблеми с кръвоносните съдове в краката.

Но единствено постоянно премерване на кръвното не е задоволително. В някои случаи би трябвало да се попълня дневник с резултатите от измерванията и те от време на време да бъдат оценени.

Много значимо е да умеете вярно да мерите кръвното си, другояче тонометърът може да покаже неправилни резултати. На базата на показанията се предлага и съответното лекуване. Неправилните индикатори ще доведат до погрешно лекуване, а живовотът и здравето на пациента ще бъдат сложени под опасност.

Маншетът на механичния тонометър би трябвало да подхожда на ръката на пациента. Напомпването на маншета на механичния или автоматизирания тонометър би трябвало да става гладко без да се забавя или форсира процесът. Маншетът се надява на гола ръка и би трябвало да бъде умерено застегнат. Тонометърът би трябвало да бъде ситуиран по артериите.

Резултатите от измерването на налягането може да се отличават, в случай че измерването е правено на разнообразни ръце на пациента.

Много хора, с цел да избегнат тези сложности, употребяват автоматизирани тонометри. При употребата им следна да да се съблюдават следните правила:

- измерването на кръвното се прави в седнало или легнало състояние.

- лакътят с маншета би трябвало да е на равнището на сърцето.

Измерване на кръвното не трябва да се прави в околните няколко часа след приемането ва медикаменти, пушене, пиянство на мощен чай и кафе.

източник: zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР