Ключовият показател за инфлацията показва, че скоковете на цените са останали ниски през юли

...
Измерителят на инфлацията, който се следи внимателно от Федералния резерв,
Коментари Харесай

Измерителят на инфлацията, който се следи внимателно от Федералния резерв, остана нисък миналия месец, добавяйки признаци за охлаждане на ценовите увеличения и повишавайки вероятността Фед да остави лихвените проценти непроменени, когато следващата среща е в края на септември.

Докладът от четвъртък на Министерството на търговията показа, че цените са се повишили само с 0,2% от юни до юли, третото поредно умерено увеличение. В сравнение с година по-рано цените са се повишили с 3,3% през юли спрямо 3% годишно увеличение през юни. Цифрата на годишна база обаче е намаляла рязко от връхните 7%, достигнати преди година, въпреки че все още е над целта на Фед от 2% инфлация. Той се повиши отчасти поради много по-малко повишение на цените преди година.

„Тези данни потвърждават това, което пазарите вече знаеха: потребителят остава силен поради устойчивия пазар на труда и дезинфлацията продължава въпреки лекото повишаване, свързано с енергията през лято“, каза Джейми Кокс, управляващ партньор на Harris Financial Group в бележка.

Сред отделните артикули разходите за хранителни стоки са се повишили само с 0,2% от юни до юли, въпреки че са се увеличили с 3,5% през изминалата година. Цените на газа се повишиха с 0,3% през юли, но остават с 22,3% по-ниски от година по-рано.

САЩ растежът на работните места се охлади през август. Ето какво означава това за инфлацията и лихвените проценти. Компаниите сега са работници, които „тихо съкращават“. Ето какво означава това

С изключение на нестабилните цени на храните и енергията, „основната“ инфлация се повиши само с 0,2% от юни до юли, същото като от май до юни. В сравнение с година по-рано основните цени се повишиха с 4,2%, леко спрямо 4,1% през предходния месец. Политиците на Фед следят отблизо основните цени като издайнически сигнал за това накъде може да се насочи инфлацията.

„Става все по-трудно да се отхвърли подобряването на стойностите на инфлацията като обикновен шум“, каза Иън Шепърдсън, главен икономист в Пантеон Макроикономика. Годишната основна инфлация през последните три месеца, в сравнение с предходните три месеца, се увеличи с най-бавния темп от март 2021 г., каза Шепърдсън.

Икономисти и трейдъри от Уолстрийт все повече вярват, че Фед ще остави основния си лихвен процент непроменен на следващото си заседание на 19-20 септември. Ако инфлацията и икономиката продължат да се забавят, може и да не повиши лихвите на следващата си среща през ноември. Ако е така, това ще остави увеличението на лихвения процент на централната банка през юли – 11-то от март 2022 г. – като последно.

Някои икономисти отбелязаха, че увеличението на темповете на инфлация спрямо предходната година подчертава посланието на председателя на Фед Джеръм Пауъл в високопоставена реч миналата седмица на годишна конференция на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг: Тази инфлация остана твърде висока и централната банка трябваше да остане бдителна. Все пак политиците обикновено обръщат по-голямо внимание на месечните и тримесечните данни за инфлацията, отколкото на годишните цифри, които могат да бъдат изоставащи индикатори.

Измерителят на инфлацията, който беше публикуван в четвъртък, наречен индекс на цените на личните потребителски разходи, е отделен от по-известния индекс на потребителските цени. По-рано този месец правителството съобщи, че индексът на потребителските цени се е повишил с 3,2% през юли спрямо година по-рано, което е спад от пика от 9,1% през юни 2022 г.

Докладът от четвъртък също показа, че американците са похарчили повече през юли, с потребителските разходи нарастват със здравословните 0,8% от юни до юли спрямо 0,5% увеличение от май до юни. Увеличението предполага, че икономиката на САЩ расте със солидни темпове през текущото тримесечие юли-септември.

Въпреки че потребителските разходи движат по-голямата част от икономиката на САЩ, Фед се стреми да ги забави като начин за ограничаване на инфлацията. Прекалено бързото ускоряване на разходите може да накара централната банка да повиши лихвите още повече. В същото време Фед се опитва да избегне толкова много забавяне на икономиката, че да предизвика дълбока рецесия.

Коварна динамика

Пауъл спомена сложната динамика около икономиката и инфлацията в речта си в Джаксън Хоул. Той подчерта, че Фед ще „процедира внимателно“, докато обмисля следващите си ходове.

„Два месеца добри данни“, каза Пауъл, „са само началото на това, което ще е необходимо, за да се изгради увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел. Все още не можем да знаем до каква степен тези по-ниски показания ще продължат."

В Европа инфлацията до голяма степен се задържа стабилна през юли в момент, когато Европейската централна банка, подобно на Фед, се бори с въпроса дали да повиши основния си лихвен процент на следващото си заседание през септември. Индексът на потребителските цени за 20-те страни, които използват евровалутата, се повиши с 5,3% през юли спрямо година по-рано, както и за юни, съобщи статистическата агенция на ЕС Евростат. Базисната инфлация се понижи от 5,5% на 5,3%.

В Съединените щати разходите през юли скочиха около празника на 4 юли, според данни от Института на Bank of America, който проследява активността на потребителите чрез своите кредитни и дебитни карти. И нарастване на онлайн разходите се наблюдава в средата на месеца, вероятно поради "първокласния" ден за пазаруване на Amazon, каза институтът.

По-късно през месеца разходите за развлечения скочиха, вероятно отразявайки популярността на "Барби" " и филми "Опенхаймер", каза Институтът.

Тези тенденции може би са отдръпнали някои разходи от големите търговци на дребно, някои от които отчетоха рязък спад на продажбите през пролетта и началото на лятото, включително Macy's, Foot Locker и Kohl's. Въпреки това много търговци на дребно с отстъпки, включително Walmart, TJ Maxx и Dollar Tree, отчетоха нарастващи продажби. Това предполага, че купувачите с по-ниски и средни доходи, чувствайки се притиснати от инфлацията и по-високите разходи за заеми, търсят изгодни сделки и се фокусират повече върху стоките от първа необходимост.

Икономисти казаха, че скокът на потребителските разходи от миналия месец се дължи главно на еднократни фактори, които е малко вероятно да се повторят. Разходите за комунални услуги скочиха, тъй като горещото време накара много американци да пуснат климатик. Пазаруването преди училище също вероятно е подхранвало някои разходи.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР